Radovan Vojinović, student Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore i član Saveza elektronskih sportova, već godinama je u svijetu gejminga, pratio je njegov razvoj, ali i sazrijevao istovremeno ─ od zabave do profesionalnog bavljenja prošao je čitav jedan put gdje je naučio mnogo toga, ali i svoja znanja u ovoj oblasti iskoristio na pravi način.

Radovan je bio sagovornik našeg portala, a sa njim smo razgovarali kako o počecima bavljenja ovakvim vidom sporta, tako i o njegovom progresu u našoj državi i regionu.
Koliko dugo si već u svijetu gejminga?
“U svijetu gejminga sam, slobodno mogu reći, od djetinjstva, a sve je počelo kao zabava i odmor od školskih obaveza. Međutim, kako sam odrastao i spoznavao nove sfere gejminga, prije svega mogućnost takmičenja, shvatio sam da je to nešto mnogo više od puke razonode. Gejming pruža značajne mogućnosti za individualni razvoj, iako mladi danas često zaboravljaju i ovaj aspekt, a postepeni progres e-sporta u državi i regionu je nešto što me oduvijek privlači i čini da radim još više.”
Koje igrice mladi najčešće igraju?
“U sferi gejminga postoji za svakog po nešto ─ ljubitelji pucanja najčešće igraju Counter-Strike, oni koji više vole strategiju Dota 2 i League of Legends, a za sve ljubitelje sporta, prvenstveno fudbala, tu je Pro Evolution Soccer, odnosno PES i, svakako, FIFA. Od mobilnih igrica među mladima su najpopularnije: Clash Royale, PUBG mobile i Brawl Stars.”
Prije par dana ste se vratili sa Svjetskog prvenstva u Izraelu. Reci nam kakva vrsta takmičenja je u pitanju?
“Što se tiče Svjetskog prvenstva u Izraelu, smatram da je izlišno govoriti o značaju takvog turnira. Kao što imamo takmičenja u bilo kojem drugom sportu, tako se ona organizuju i u elektronskim sportovima. Ovo je jedno oficijelno takmičenje država koje nastoji da promoviše elektronski sport, ali i da podrži ideju zajedništva i ujedinjenja različitih nacija širom svijeta. Nagradni fond koji je izdvojen za ovo Svjetsko prvenstvo biće značajno uvećan narednih godina, izbor mjesta je uvijek na visokom nivou, turnir, ne samo da pruža nevjerovatne opcije igračima i njihovim timovima za usavršavanje, već donosi odlične mogućnosti za razvoj nacionalnih e-sport federacija. Činjenica da je ove godine Svjetsko prvenstvo održano u Izraelu, značajno je doprinijelo razvoju njihovog turizma kao i e-sporta, pa se nadam da će i Crna Gora jednog dana doći do te pozicije da naše ljepote i vrijednosti iskaže organizacijom ovakvih turnira.”
U Izraelu si boravio kao glavni sudija u igrici CS GO. Kakva su tvoja iskustva sa ovog takmičenja?
“Što se tiče mog iskustva, moram reći da mi je to bila velika čast i privilegija, prvenstveno, jer je to veliki korak u mojoj karijeri kada su u pitanju elektronski sportovi. Ponosan sam što je to takmičenje koje okuplja, ne samo ekipe, nego i organizacione timove iz čitavog svijeta i mnogo razvijenijih država, a Crna Gora je, pored mene, imala još jednog sudiju u igrici Dota 2 ─ Pavla Šturanovića. Sa nama je u Izraelu boravio i Filip Šoć, predsjednik Saveza elektronskih sportova. To znači da Crna Gora može da iskaže svoj puni potencijal i nađe se u ravni sa zemljama u kojima je elektronski sport na mnogo višem nivou nego kod nas.”
Da li ste zadovoljni postignutim plasmanom?
“Ove godine smo na Svjetskom prvenstvu imali jednog takmičara, Vučetu Šćepanovića, koji se takmičio u PES-u i rekao bih da smo zadovoljni. Bio je jako blizu prolaska u play-off, a i čitava igrica je, u skorijem periodu, doživjela promjene koje su negativno uticale na njegovu igru. U prethodnim takmičenjima Šćepanović je dokazao svoje potencijale, a nadam se da će iste iskoristiti na takmičenjima koja slijede.”
Kakva je pozicija elektronskog sporta u Crnoj Gori? Šta je neophodno za njegov dalji razvoj?
“Razvoj elektronskih sportova u Crnoj Gori razvija se, rekao bih, na krilima Saveza elektronskih sportova koji predano radi na čitavom unapređenju, kako sportova, tako igrača i timova, a najviše posredstvom različitih turnira. Kada govorimo o mogućnostima, smatram da ih je neophodno iskoristiti kroz brojne partnere, sponzore i, naravno, uz pomoć države koja, makar za sada, ne pruža podršku koju bi mogla, ali je na dosta većem nivou nego što je do sada bila. Krajem avgusta Savez elektronskih sportova je postao punopravni član Crnogorskog olimpijskog komiteta, pa je, samim tim, država prepoznala naš rad i nadamo se da će tako ostati.”
Koji su tvoji dalji planovi? Hoćeš li nastaviti da se ovim baviš profesionalno?
“Za sada nastavljam da radim sa Savezom elektronskih sportova Crne Gore, a trudiću se da održim svoje trenutne pozicije u Internacionalnoj e-sport federaciji koja planira mnogo događaja. Ja sam, prije svega, igrač, bivši sam kapiten reprezentacije Crne Gore u igrici Counter-Strike, ali sam trenutno odustao od profesionalnog takmičenja i planiram da se više posvetim razvoju čitave industrije elektronskog sporta, organizaciji različitih turnira, događaja i sl.”
I još jedno pitanje za kraj. Šta bi poručio mladima koji su u svijetu gejminga?
“Ovim putem pozivam sve mlade i perspektivne ljude da se uključe u svijet elektronskih sportova i napominjem da to ne mora biti samo na karijernom polju, u smislu igranja, već da u oblasti elektronskih sportova postoje mnoge prilike za poslove koji su aktuelni u svijetu: poput novinara, dizajnera, video editora, menadžera. Ovi kadrovi su potrebni i na našim prostorima, pa ne treba samo razmišljati o tom igračkom dijelu, već na elektronski sport gledati kao na priliku za lično i profesionalno usavršavanje.”