Nova godina

Pripreme za najluđu noć u godini već uveliko traju. Nova odjeća, nove frizure, priprema bogate praznične trpeze su samo neki od tradicionalnih i širom svijeta rasprostranjenih običaja.

 

Nova godina se mahom dočekuje u krugu porodice, voljenih osoba i prijatelja, a u zavisnosti od atmosfere u kojoj uživamo, biramo mjesto na kome ćemo dočekati Novu godinu kao simbol novog početka.

 

Krenemo li u kratko putovanje svijetom, kroz vremenske zone, prvi će u Novu 2024. godinu zakoračiti stanovnici Samoe i Božićnog ostrva, koji pripadaju grupi ekvatorskih ostrva. Oni u Novu godinu ulaze u 11 sati po našem vremenu.

 

Samo 15 minuta nakon njih u Novu godinu ulazi Novi Zeland.

 

Ko će prvi u 2024. godinu?

 

Od 14 pa sve do 15.30 sati po lokalnom vremenu u našoj zemlji u Novu godinu ulaze djelovi Australije, Antarktika, Papue Nove Gvineje. Japan, Južna i Sjeverna Koreja ulaze u Novu godinu u 16 sati, a sat nakon toga Kina, Filipini i Malezija.

 

U 18 sati stanovnici Indonezije i Tajlanda ulaze u 2024. godinu, a na svakih 30 minuta za njima slijede Mijanmar, Bangladeš, Indija, Pakistan, Avganistan, Azerbejdžan i Iran.

 

Rusi, Turci, Saudijci, Iračani i Ukrajinci u Novu godinu ulaze u 22 sata, zajedno sa stanovnicima Somalije, Sudana, Tanzanije i Madagaskara.

 

U 23 sata po našem vremenu u 2024. godinu ulaze Grci, Finci, Rumuni, Litvanci, a samo sat nakon njih Nova godina dolazi u našu zemlju.

 

Mi u Novu godinu ulazimo zajedno s Njemcima, Švajcarcima, Austrijancima, Italijanima, Česima, Slovacima i Mađarima.

 

U 1 sat 1. januara 2024. godine po našem vremenu Nova godina nastupa u Velikoj Britaniji, Irskoj, dijelu Portugala, određenim dijelovima Španije, Mauritaniji, Gambiji, Gani. Sat nakon toga Nova godina stiže u druge dijelove Portugala i manji dio Grenlanda.

 

U 3 sata poslije ponoći Nova godina dolazi u Brazil, a sat nakon toga u Argentinu, Urugvaj, dijelove Antarktika i Paragvaj.

 

Pet sati nakon što Nova godina nastupi kod nas, u Novu godinu ulaze Kanada, Venecuela, Bolivija i Portoriko.

 

U vremenskom intervalu od 6 do 10 sati u Novu 2024. ulaze pojedine savezne države Sjedinjenih Američkih Država, dijelovi Meksika i Kanade, Honduras, Gvatemala i Nikaragva.