nu sinteza

NU Sinteza je realizovala projekat izrade knjige pjesama pod nazivom “Nikšićka rok poezija”, zbirke koja broji preko 400 pjesama od 34 autora i benda iz Nikšića.

Rok poezija je danas prepoznata širom svijeta, što svjedoči Nobelova nagrada koja je dodjeljena rok izvođaču i piscu Bob Dilanu 2016. godine. To priznanje je bilo putokaz, da je rok poezija neodvojivi, ako ne i krucijalni dio urbane poezije, izuzetno bitan segment savremenog stvaralaštva. Crna Gora, a posebno Nikšić, obiluje kvalitetnim tekstovima domaćih rok kantautora, koji su objedinjeni na jednom mjestu i sačuvani od zaborava.
Promocija knjige, uz prisustvo predstavnika autora i bendova održaće se u NK-pubu u srijedu 17. juna u 20,00h. Na tribini će govoriti Peđa Zečević, Đorđije Njunjić, Srđa Simunović i gosti.
Od 11. juna 2020. Godine će svim zainteresovanim rok fanovima biti dostupan i prvi online sajam rok literature putem platforme “sajamrokliterature.wordpress.co”. Sajam je koncipiran kao online pregled aktuelnih knjiga najpoznatijih rok autora u Regionu, i predstavlja najveću bazu dostupnih knjiga, fanzina i časopisa. Tu su i recenzije velikog broja izdanja, sa najbitnijim informacijama o njima. Virtualni sajam će biti dostupan zainteresovanim ljubiteljima rok kulture, dok će NU Sinteza odgovarati na pitanja zainteresovanim u periodu od 11 – 25. juna vezanih za literature.
Projekat „Uhvaćeni tonovi“ sprovodi NU Sinteza u opštini Nikšić, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.