Koordinacioni odbor Mjesne zajednice (MZ) Župa nikšićka najoštrije je danas osudio privođenje mještana Zagrada, koji se, kako su ocijenili, bore za svoja zakonska prava zaštite tog kraja i zapošljavanja po osnovu eksploatacije rude u njihovom selu.

Predstavnik Koordinacionog odbora MZ Župa nikšićka, Dragoljub Radulović, saopštio je da se privođenjem mještana, koji su se jutros u znak upozorenja bili okupili ispred površinskog kopa Zagrad nikšićkih Boksita u njihovom selu zahtijevajući pregovore o zahtjevima najbolje odslikava kakav je odnos ljudi koji vode državu prema tom kraju i njegovim stanovnicima.

„Koordinacioni odbor MZ Župa nikšićka javno poziva ministra policije Raška Konjevića da objasni zašto se odlučio da hapsi mještane Župe koji se legalno bore za svoja prava, umjesto one koji su Rudnike Boksita i ovaj kraj doveli u katastrofalan položaj. Da li se to vlast odlučila da hapsi sve one koji na zakonom propisan način žele da se izbore za najosnovnije uslove života“, naveo je Radulović u saopštenju.

Iz Koordinacionog odbora su kazali da su se nekoliko puta obraćali i stečajnom upravniku Boksita i rukovodstvu Opštine i zajedno sa nevladinim organizacijama (NVO) upućivali dopise na sve relevantne adrese sa zahtjevom da se sa mještanima Župe nikšićke, prije početka proizvodnje, postigne dogovor o zahtjevima.

„To je neophodno iz razloga da ne bi prirodna bogastva iz ovog kraja išla u tuđe džepove, a da Župa i Župljani uvijek ostanu kratkih rukava. Ni sa jedne adrese do sada nije stigao nikakav odgovor, pa nama jedino preostaje da se na druge načine izborimo za svoje prava“, dodao je Radulović.

On je kazao da se prije početka proizvodnje mora regulisati koja su to sredstva koja pripadaju MZ po osnovu koncesija, kao i da prioritet u zapošljavanju imaju mještani Župe.

Mora se, kako je naveo, regulisati i način na koji će se transportovati ruda, precizirati trasa kojom bi se prevozio boksit imajući u vidu stanje glavne saobraćajnice koja nikada nije dobila upotrebnu dozvolu, kao i rekultivacija napuštenih rudokopa shodno zakonima Crne Gore.

Radulović je saopštio da su to neka od pitanja koja se moraju regulisati prije početka proizvodnje da ne bi dolazili u situaciju kao sa predhodnim vlasnikom Boksita da se svako malo prave blokade i protesti, a sve iz razloga što u startu nijesu bili regulisane obaveze svih zainteresovanih strana.

„Mještani Župe istrajaće na svim zahtjevima, pa nije pametno pritvarati nas jednog po jednog, nego je mnogo civilizovanije sjesti i razgovarati. Župljani su za razgovor, a da li su to oni na koje se odnose naši zahtjevi ostaje da vidimo u narednim danima“, zaključio je Radulović.