Predstavnici italijanske kompanije A2A u komunikaciji za Češkom eksportnom bankom nijesu dogovorili model, niti dali saglasnost Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) da bude garant za vraćanje kredita koji je potreban za finansiranje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, saznaju Vijesti.

Zgog toga će sada predstavnici Vlade nastaviti pregovore sa Češkom eksportnom bankom.

“Nema više nekog roka za pregovore. EPCG funkcioniše u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, a mi sada nastavljamo pregovore sa češkom bankom”, kazali su listu nezvanično iz Vlade.

Škoda Praha je pobijedila na tenderu za izgradnju drugog bloka TE, čija izgradnja košta 338,5 miliona EUR. Ona je kao izvođač radova, prema uslovima tendera, bila dužna da za izgradnju obezbijedi kredit od najmanje 85 odsto vrijednosti investicije.

U Vladi ne isključuju mogućnost da u projekat naknadno uključe nekog novog partnera, a pominjana je kineska Poly grupa.

Sa A2A je bilo dogovoreno da se kompletan projekat realizuje preko novoosnovane kompanije, Društva posebne namjene, koja bi trebalo da bude i garant za kredit.

Međutim, Češka eksportna banka je tražila da garant bude i EPCG, sa čime se ne slažu Italijani koji sa Vladom treba da potpišu novi ugovor o upravljanju u EPCG.