Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore (UCG) ove godine će, ukoliko to usvoji Vlada, upisati samo 120 studenata, saznaje Pobjeda.

Predloženim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, koji bi trebalo da se usvoji početkom juna, propisano je da od ove godine studije budu besplatne na svim fakultetima, što znači da na UCG neće biti samofinansirajućih studenata.

Iz Ministarstva prosvjete je u više navrata povodom toga saopšteno da će broj budžetskih studenata svakako biti veći nego do sada.

Ispostavilo se da to neće biti slučaj i sa Pravnim fakultetom koji je lani na listi budžetskih i samofinansirajućih imao ukupno 240 studenata.

Izvor Pobjede sa ovog fakulteta ispričao je da nije moguće da upišu 240 ljudi na budžetu, jer bi se to odrazilo negativno na kvalitet studija.

“Masovnim studiranjima je došao kraj. Na državnom univerzitetu biće na budžetu samo najbolji. Pretpostavljam da će i ostali fakulteti ići ovom logikom upisa. Upisna politika je jedinstvena”, ispričao je on.

Pojasnio je da je na fakultetu licencom predviđeno 120 mjesta za studente. Licencu, kaže, dobijaju od Ministarstva prosvjete.

“Vijeće fakulteta je prijedlog o broju za upis poslalo Senatu, a onda se nadamo da će Vlada to potvrditi. Sa 120 studenata ćemo moći bolje da radimo i da stvorimo vrhunske studente”, rekao je on.

Pravni fakultet, podsjeća, kao i ostali, od ove godine u sklopu reforme ima novi program koji predviđa praktičnu nastavu.Sa većom grupom, tvrdi izvor Pobjede, nije moguće postići kvalitet.

“Usaglasili smo to sa Rektoratom. Gornja granica za upis je 120 i to je to. Sa 240 studenata nije moguće postići kavlitetan rad”, kazao je on.