Sa radošću u srcima, a ispraćeni od najdražih, učenici IX razreda JU OŠ ,,Mileva Lajović Lalatović”, u pratnji svojih odjeljenjskih starješina, krenuli su na ekskurziju. Putovanje kojim učenici krunišu svoje devetogodišnje druženje i učenje odvijaće se u organizaciji turističkog operatera ,,Sky-tours” i trajaće pet dana.

Tokom današnjeg putovanja ekskurzioni karavan je iz Nikšića putovao do Bileće, a potom preko Gacka došao do Tjentišta, gdje je posjećen memorijalni kompleks posvećen poznatoj bici na Sutjesci (1943.) u kojoj je poginuo komandant Sava Kovačević. Putovanje je nastavljeno prema Brodu na Drini gdje je napravljen kraći predah.
U nastavku puta učenici su panoramski razgledali dolinu Drine dolazeći do Višegrada. U ovo doba godine vodostaj Drine je povećan, pa njeno korito izgleda moćnije nego obično i za oko posmatrača ne krije prirodne ljepote. Obilazak čuvenog mosta – zadužbine Mehmed-pase Sokolovića, Andrićgrada i gradskog jezgra Višegrada, obilježili su kraći boravak u ovom živopisnom mjestu koje plijeni svojom istorijskom baštinom. Susret Istoka i Zapada u ovom dijelu Balkana, stvorio je brojne spacifičnosti i oblikovao mentalitet stanovništva kroz generacije, tako da on odaje utisak gostoprimljivih ljudi. Prožimanje istočne i zapadne civilizacije umjetnički je predstavljen u Andrićgradu, koji je za naše učenike bio posebno iskustvo. Učenici su, pored pomenutih kulturno-istorijskih vrijednosti, ,,u lijepom starom gradu Višegradu” vidjeli i kuću u kojoj je živio Ivo Andrić, kao i spomenik posvećen Mehmed-paši Sokoloviću.
Prema planu putovanja učesnici ekskurzije su dalje putovanje, živopisnom dolinom Rzava i preko graničnog prelaza Vardište, nastavili prema Mokroj Gori i Drvengradu. Uz put su imali priliku da čuju priču o selu Kremni i ,,Šarganskoj osmici”. Pauza za ručak uslijedila je u restoranu ,,Jatare”, nakon čega se karavan zaustavio na Zlatiboru. Uz večeru i prijatno druženje u diskoteci, učenici, nastavnici, vozači i predstavnik Agencije, su prenoćili u hotelu ,,Braća Sekulić”. Uz mladalački žagor, šale i smijeh, završeno je putovanje planirano za prvi dan.
Sjutra veče očekujte naše novo javljanje.
Srdačno vas pozdravljamo sa Zlatibora. I ne zaboravite – ,,život čine putovanja”!