Regionalnu kampanju „Tanka je linija“ s ciljem povećanja sigurnosti na pružnim prelazima i putevima na Zapadnom Balkanu pokrenuli su danas u Crnoj Gori Stalni sekretarijat Transportne zajednice, Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore i Delegacija EU.

Izuzetno je zadovoljstvo što sam prisutan danas ovdje, gdje imamo priliku da predstavimo neke od planova i aktivnosti iz utvrđenih mjera koje Crna Gora kao potpisnica ugovora o transportnoj zajednici sprovodi u saradnji sa partnerima iz regiona i sekretarijatom Transportne zajednice. Crna Gora se sa svojimm partnerima iz Transportne zajednice pridružila projektu ,,Unapređenje bezbijednosti na putno-pružnim prelazima” koji se sprovodi u dvije faze. U prvoj fazi se napravila analiza postojećeg stanja i utvrđuju se preporuke za podizanje bezbijednosti u pogledu osiguranja na putno-pružnim prelazima. U drugoj fazi svaka članica Transportne zajednice ima mogućnost da konkuriše za sredstva kod Evropskih fondova za projektovanje, nabavku i instalaciju opreme. Zadovoljstvo mi je da vas danas informišem da je Crna Gora prije nekoliko sedmica uputila zahtjev za finansiranje unapređenja bezbijednosti na pružnim prelazima prema Evropskoj komisiji, saopštio je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj.

Iako predstavljaju mali postotak saobraćajnih nesreća, ozbiljnost sudara na željezničkim prijelazima često je velika u poređenju sa drugim nesrećama. 59% rezultira smrtnim slučajevima i teškim povredama. Drago mi je da imamo punu podršku ministarstva i Delegacije EU da zajednički pristupimo ovom problemu. Udruživanjem snaga, koordinacijom naših akcija i regionalnim pristupom povećanju javne svijesti, možemo smanjiti broj nesreća na željezničkim prelazima prema „Nultoj viziji“ do 2050. godine, rekao je direktor Zakonjšek.

Ministar Ibrahimović je izrazio zadovoljstvo jer danas Crna Gora preuzima predsjedavanje Transportnom zajednicom i što se sa ponosom može istaći, da je naša država kroz cjelokupan period uspostavljanja Transportne zajednice, kao i nakon uspostavljanja Stalnog sekretarijata u Beogradu, bila posvećena ovom procesu na svim nivoima.

Raduje me takođe što danas imam priliku da podsjetim na još jedan važan segment međunarodne saradnje, koju smo dodatno osnažili dobijanjem statusa zemlje posmatrača u Međunarodnoj organizaciji pomorskih luka ESPO, što je formalizovano na Generalnoj skupštini održanoj prvog jula ove godine u Valensiji, saopštio je ministar kapitalnih investicija Vlade Crne Gore.

Koristim priliku da zahvalim na srdačnoj dobrodošlici i da naglasim da je povod današnjeg susreta od velikog značaja naročito ako se ima u vidu da je zajednički zadatak zemalja regiona rad na unapređenju saobraćajne infrastrukture , paralelno sa radom na jačanju svijesti građana o mogućim posledicama i opasnostima koje nose nepropisna ponašanja, izjavio je Yngve Engrstro ispred delegacije Evrpske unije u Crnoj Gori.

Pred zemljama Zapadnog Balkana je još puno izazova kako u pogledu rada na daljem usaglašavanju sa evropskim zakonodavstvom u saobraćajnoj politici, tako i u politici jačanja saobraćajne infrastrukture i uspostavljanja visokih evropskih standarda u projektovanju i samoj izgradnji, i u tom smislu me posebno raduje činjenica da, na današnji dan, Crna Gora preuzima predsjedavanje Transportnom zajednicom, saopštio je Ibrahimović.

Jačanje saobraćajne infrastrukture kroz zajedničke projekte je jasan signal kojim šaljemo poruku međunarodnoj zajednici da sve aktivnosti moraju biti sinhronizovane i usklađene sa evropskim zakonodavstvom. Na dobrom smo putu da stvorimo sve preduslove za još intenzivnije jačanje regionalne saradnje, riječi su Liburna Aliua, ministra infrastrukture i prostornog planiranja Republike Albanije.

Izvršni direktor Luke Bar Ilija Pješčić poželio je dobrodošlicu uvaženim gostima dodajući da Luka Bar podržava akcioni plan Transportne zajednice, uz očekivanja da to može biti značajna podrška u impementaciji i finansiranju važnih projekata. Takođe je informisao prisutne o aktivnostima koje menadžment i zaposleni sprovode u dijelu unapređenju tehnologije i procesa rada, primarno u nabavku sredstava mehanizacije, ali i o aktivnostima produbljenja dijela lučkog akvatorijuma, važnog projekta koji se realizuje u saradnji sa ministarstvom kapitalnih investicija.