Nevladina organizacija (NVO) Udruženje podstanara Crne Gore – Moj Dom zahtijeva od ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića i Vlade da pod hitno donesu Maršalov plan-Evropa sada, kojim bi bili obuhvaćeni nezaposleni i pritom su podstanari.

 

„Ne smijemo dozvoliti da podstanari u Crnoj Gori, kao mnogo puta do sada, ostanu izvan planova Vlade. Podstanari kojih u Crnoj Gori ima neoprostivo previše su najugroženija socio-ekonomska grupa građana. Veliki broj njih su samohrani roditelji, penzioneri, raseljene i osobe s posebnim potrebama ili su to njihova djeca“, kazali su iz Udruženja.

 

Oni insistiraju na tome da se država odmah pozabavi tim ogromnim problemom.

 

„Krajnje je nehumano obećavati povećanja plata i svega ostalog, a da se pri tome ne donese plan za sve koji ne svojom krivicom žive ispod ruba egzistencije. Među njima ima i previše nezaposlenih i nesposobnih za rad“, naveli su iz Udruženja podstanara.

 

Oni su pitali gdje su podstanari u Maršalovom planu.

 

„Ima li uopšte nade za preko 30 hiljada porodica koje se bore za samu egzistenciju bez riješenog stambenog pitanja nakon decenija podstanarstva? Podsjećamo da ni nakon godinu nade da će se nešto promijeniti po pitanju podstanara i uopšte po pitanju socijalne stanogradnje, ni jedna cigla nije ozidana“, rekli su iz Udruženja.

 

Oni smatraju da se ne može dozvoliti da svaki sedmi ili osmi građanin bude podstanar i bez nade da će država ikada riješiti taj problem, ukoliko se želi evropska Crna Gora i prosperitet za sve njene stanovnike.

 

„Maršalov plan mora važiti za sve građane ove države, a ne samo za dio njih, osim ako se ne radi o samo još jednom lažnom obećanju kojih su se barem podstanari u ovoj državi naslušali sve ove godine i decenije“, poručili su iz Udruženja.

 

Oni su dodali da će u tom slučaju barem podstanari znati dati odgovor.

 

Izvor: Mina biznis