U toku je obuka četvrte generacije facilitatora za sprovođenje programa roditeljstva „Brižne porodice“ u organizaciji UNICEF-a, Ministarstva prosvjete, Ministarstva zdravlja i uz podršku Evropske unije.

Program roditeljstva „Brižne porodice“, namijenjen je roditeljima djece od 2 do 9 godina, a realizuje se u Crnoj Gori od početka 2018. godine. „Brižne porodice“ je lokalni brend programa roditeljstva „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za malu djecu“ odnosno „Parenting for Lifelong Health for Young Children“ koji je razvijen kroz saradnju između Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), UNICEF-a i renomiranih univerziteta kao što su Oksford i Bangor u Velikoj Britaniji i Kejptaun u Južnoj Africi i sprovodi se širom svijeta.

U Crnoj Gori, na radionicama koje vode domovi zdravlja, vrtići, osnovne škole, druge relevantne javne ustanove, i nevladine organizacije do sada je učestvovalo oko 800 roditelja. Nalik iskustvima u drugim zemljama koje sprovode program, u Crnoj Gori se pokazao kao veoma učinkovit u smislu smanjivanja grubog i nasilnog roditeljstva i opšteg unapređenja odnosa u porodici, smanjivanja problema u ponašanju kod djece, kao i roditeljske depresije.

Trenerica je autorka programa prof. dr Džudi Hačins, koja ima 40 godina iskustva u sprovođenju programa roditeljstva, kao i nacionalne trenerice koje su iskusne facilitatorke i sertifikovane supervizorke programa.

Obuku su otvorile koordinatorka programa Ida Ferdinandi i predstavnica Ministartsva prosvjete Vesna Pejović.