Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta predložilo je da školska godina počne 1. septembra, uz prisustvo djece u školama i uobičajeno trajanje školskog časa od 45 minuta, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala. Taj predlog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta iznijela je predstavnica tog resora Slavica Ilinčić na sastanku koji je održan u ponedjeljak u Ministarstvu zdravlja, na temu organizacija nastave u susret novoj školskoj godini.

„Ilinčić je izložila predlog Ministarstva da predstojeća školska godina počne 1. septembra, po nedavno usvojenom Školskom kalendaru, uz prisustvo djece u školama i uobičajeno trajanje školskog časa od 45 minuta, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala“, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da u tom pravcu razmišljaju i predstavnici UNICEF-a, sa kojima je nedavno održan sastanak na istu temu, ali da su to i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da je Institut načelno saglasan sa stavovima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i UNICEF-a, ali da će, zbog neizvjesnosti razvoja epidemiološke situacije, konačne preporuke dati u narednom periodu. On je istakao da bi bilo poželjno da se svi zaposleni u prosvjeti, kao i roditelji djece koja pohađaju nastavu, vakcinišu.

„Na taj način ćemo najbolje sačuvati djecu od obolijevanja, a samim tim očuvati sistem obrazovanja i izbjeći moguće restriktivne mjere, koje će zavisiti od nivoa epidemije“, poručio je Galić.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštili su da su u toku provjere snabdjevenosti škola svim potrebnim dezinfekcionim sredstvima i maskama.

„Sa obzirom na činjenicu da u tom pogledu neće biti promjena, dakle nošenje maski, mjerenje temperature na ulazu i korišćenje dezinfekcionih sredstava će biti obavezno i u narednoj školskoj godini“, rekli su iz tog resora.

Kako su naveli, na sastanku je dogovoreno da se od početka školske godine, u saradnji sa IJZ, nastavi sa vođenjem evidencije o broju zaraženih u prosvjeti, kako zaposlenih, tako i djece. Iz Ministarstva su kazali da će podaci biti generisani i objavljeni na kraju svake sedmice na sajtovima skolskastatistika.edu.me i covid19.edu.me. Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, Anka Vukićević, rekla je da je u načelu saglasna sa navedenim stavovima. Ona je istakla da će se Ministarstvo zdravlja, kao i do sada, voditi preporukama IJZ-a, kao nadležne institucije za tu oblast.

 

Izvor: Mina