ministarstvo prosvjete

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović posljednjih mjesec i po intenzivno plasira poluinformacije i time, ne samo da narušava ugled Sindikata koji radi u korist prosvjetnih radnika, već aktuelizuje važno pitanje: koga on zapravo predstavlja kad plasira te dezinformacije, i da li mu one služe samo za skretanje pažnje na sebe, da bi se izborio sa sopstvenom nebitnošću unutar Sindikata prosvjete, koji ga očigledno nedovoljno ozbiljno tretira.

S razlogom, reklo bi se, saopštili su danas iz Ministarstva prosvjete.
Savović je u izjavi za Dan kazao da su, prema procjenama Gradskog odbora SPCG, samo u Podgorici inficirana 72 nastavnika, tvrdeći da su podaci Instituta za javno zdravlje proizvoljni i nepotpuni.
U Ministarstvu ističu da Savović daje podatke o broju oboljelih nastavnika u Podgorici koji se razlikuju od podataka koje su podgoričke škole zvanično, pisanim putem, dostavile Ministarstvu prosvjete, a oni Institutu za javno zdravlje.
“U koje tačno svrhe Savović samostalno „evidentira“ oboljele nastavnike, te odakle pravo i hrabrost da tvrdi da su zvanični podaci koje je Ministarstvo dobilo od škola „proizvoljni“, a njegovi „precizni“ ostaje takođe nejasno. Ilustrativno je i sljedeće: nedavno se desio susret ministra prosvjete i rukovodstva Sindikata prosvjete, u namjeri da se nađe hitno rješenje za plaćanje dodatnog rada nastavnika tokom COVID-19 krize, nakon čega je izdato zvanično, zajedničko saopštenje. Istog dana Savović se javio čudnim, sopstvenim saopštenjem, u kome se dovode u pitanje dobre namjere Ministarstva”, dodaju u tom resoru.
Jednako je, kažu, ilustrativna i Savovićeva izjava pred početak školske godine, sredinom septembra, kada je „samostalno procijenio“ da može doći do novog odlaganja školske godine.
“Novo odlaganje školske godine se, naravno, nije desilo, ali je izjavom koju je preuzela većina medija, unio zabunu i paniku. Do sad se nijesmo oglašavali, vjerujući da će javnost sama prepoznati težinu i tačnost najnovijih saopštenja Savovića, ali i vjerujući da će on imati ma kakvog sluha za granicu. Kako se ispostavilo da ga ipak nema, bili smo prinuđeni da se, zarad javnosti, oglasimo. Jer od naglog širenja poluinformacija nekoga ko bi trebalo da bude predstavnik prosvjetnih radnika, a, zašto ne napomenuti, i nekoga ko je do prije mjesec i po dana imao sasvim solidnu komunikaciju sa Ministarstom prosvjete i učestvovao u brojnim aktivnostima Ministarstva, niko ne može imati koristi, osim možda on sam”, poručuju iz Ministarstva prosvjete.