Učenice Stevović Kristina, Popović Anja i Šipčić Kristina, JU OŠ „Braća Labudović” osvojile su prvo mjesto na opštinskom takmičenju mladih likovnjaka u organizaciji Dječjeg saveza Nikšić. Detalje nam donosi Jelena Tepavčević iz D models novinarskog tima.
Da li ste očekivali 1.mjesto?

Nismo. U jednom dijelu smo se nadale dobrom plasmanu, zbog toga što smo mnogo vremena i truda uložile u pripremu za ovo takmičenje.

Bilo je dosta učesnika, ko se po vama izdvajao ili ko vam je bio favorit?

Bilo je mnogo fenomenalnih radova, međutim, bilo je nekih koji su se najviše izdvajali. Naš favorit je bio rad pod rednim brojem 9.

Kako su izgledale pripreme za takmičenje?

Pripreme su počele otprilike dvije sedmice prije takmičenja. Na početku smo samo razmišljale o idejama i na koji način bi mogle to da izvedemo na najbolji način.
Prave pripreme su počele nedelju dana prije takmičenja.
Nakon časova smo odlazile u kabinet likovne kulture i slikale. Nastavnica nam je ukazivala na stvari koje bi trebale da popravimo i doradimo, i na taj način nam je mnogo pomogla. Isprobavale smo razne tehnike pomoću kojih su određeni djelovi rada bili uspiješnije naslikani.Vikend prije takmičenja je prošao tako, što smo gledale razne slike prirode, i smišljale načine kako da popravimo naš rad,a osim toga i razmišljale šta na radu nije bilo lijepo odrađeno.

Koliko ste imale vremena da upoznate druge učesnike i da se sa njima družite?

Nije bilo mnogo vremena. Površina za slikanje je bila dosta obilna, posvetile smo se slikanju i završavanju rada na vrijeme.
Ipak, kada god smo imale priliku, popričale smo sa učesnicima koji su bili pored nas, koji su bili izuzetno ljubazni.

Da li ste bile pod pritiskom, kako će ispasti da li će biti zadovoljan vaš nastavnik?

Ne možemo da kažemo da nismo bile pod pritiskom. Predstavljale smo našu školu, i htjele smo da sve odradimo na pravilan način. Takođe smo htjele da opravdamo sav trud koji je nastavnica Marija Zeković uložila pripremajući nas za takmičenje.
Naravno, nismo htjele ni da iznevjerimo sebe, jer smo mnogo truda uložile u pripreme.

Šta za vas predstavlja umjetnost?

Umjetnost je za nas fascinantna disciplina. Zanimljivo je šta sve malo mašte može da stvori. Umjetnost je novi svijet koji mi oblikujemo. Mi smo njegov tvorac i vladar, stvaramo ga i mjenjamo na način kako nama odgovara,u našim je rukama.U umjetnosti nema grešaka, samo srećnih incidenata, koje, uz malo mašte, možemo pretvoriti u još ljepše djelove slike.

Koja je poruka vašeg rada sa
takmičenja?

Poruka našeg rada je da svi treba da provodimo više vremena u prirodi. Priroda je čarobna. Ona je slikar ovog svijeta. Nijedno drvo, travka ili list nisu isti. Jedinstveni su, i zbog toga su posebni. Pokušale smo da uz pomoć umjestnosti dočaramo ljepotu prirode i dokažemo koliko je bitno provoditi vrijeme u njoj.

Za kraj, poruka mladima.

Svaki trud se isplati. Na početku nećemo vidjeti napredak, ali ako se tu zaustavimo, nikada nećemo ni uspijeti. Svaki neuspijeh treba da učini jačom našu želju za uspijehom. Snovi su tu da se čine nedostižnim, sve dok ih mi ne dostignemo, i učinimo nas ponosnim.