Disciplinksi sud Advokatske komore Crne Gore kaznio je advokaticu iz Berana Mirjanu Pajković sa pola godine suspenzije zbog kršenja odluke o obustavi pružanja pravne pomoći. Prema nezvaničnim saznanjima Dana, odluka je donesena prekjuče, ali još nije urađena, ni dostavljena. Zbog toga nije bilo moguće zvanično dobiti potvrdu o sankciji koja je izrečena ovoj advokatici, piše Dan.

Disciplinski postupak protiv nje pokrenut je kada se oglušila o uputstvo koje je izdao Upravni odbor Advokatske komore povodom odluke o obustavi pružanja pravne pomoći. Tim uputstvom određeno je da advokati dok traje štrajk neće ulaziti u policiju, kao ni u zgrade tužilaštava i sudova kako bi zastupali klijente. To je uputstvo, kako su upozorili, obavezujuće i njegovo kršenje predstavlja disciplinski prekršaj.
Advokat Mirjana Pajković je odlučila da se ogluši o ovu odluku kada je prihvatila da bude branilac Nikšićaninu Luki Krivokapiću osumnjičenom za ubistvo.
“Upućujemo javnost da je postupanje advokatice Pajković protivno odlukama Upravnog odbora Advokatske komore i da predstavlja težu povredu dužnosti advokata, shodno čl 89, st 4 Statuta Advokatske komore i povredu odredbe čl 135 tab. 2, Kodeksa profesionalne etike advokata. Zbog ovakvog postupka, Upravni odbor Advokatske komore Crne Gore održao je sjednicu dana 6.6.2021. godine, na kojoj je jednoglasno odlučeno da se donese odluka o privremenoj zabrani bavljenja advokaturom (suspenzija) za advokaticu Mirjanu Pajković, od dana donošenja odluke do okončanja disciplinskog postupka”, saopšteno je tada iz Advokatske komore.
Pajkovićeva je u izjavi za medije tada rekla da odluku Komore neće poštovati jer je nezakonita, i zato što štrajk mora biti dobrovoljan i na njega je niko ne može natjerati.
Zbog štrajka su odložene na stotine suđenja u sudovima, a skoro svi osumnjičeni uhapšeni od 24. maja trenutno su na slobodi. Naime, da bi tužioci i sudije za istragu odredili zadržavanje, odnosno pritvor, osumnjičena l ica moraju da imaju branioce. Kako advokati odbijaju da dođu na saslušanje, osumnjičeni se puštaju na slobodu.
Mirjana Pajković nije jedini advokat koji nije poštovao uputstvo Advokatske komore. Zbog toga su pokrenuti postupci protiv još nekoliko njenih kolega. Nekima od njih je suđenje već završeno, ali ima i još nekoliko slučajeva koji se provjeravaju. Tačnije, Komora je došla do saznanja da su neki od advokata prisustvovali saslušanjima uhapšenih lica, pa su od nadležnih tražili podatke kako bi pokrenuli disciplinske postupke zbog toga.
Protive se Zakonu o fiskalizaciji
Štrajk advokata počeo je zbog nezadovoljstva Zakonom o fiskalizaciji. Advokati tvrde da taj zakon ne može da se odnosi na njih, pa su se odlučili na ovaj potez. Predstavnici Komore imali su sastanke sa predstavnicima Vlade, ali još nijesu uspjeli da postignu dogovor. Podršku crnogorskim advokatima u odluci o obustavi pružanja pravne pomoći pružile su im kolege iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Advokatske komore tih zemalja donijele su obavezujuće uputstvo za njihove članove da dok traje obustava pružanja pravne pomoći ne zastupaju klijente pred crnogorskim pravosudnim organima.
Advokati tvrde da se fiskalizacija u zemljama regiona ne odnosi na njihove kolege i da se sporni zakon ne može primjenjivati u odnosu na njih.
Izvor: Dan