U budžetu su obezbijeđena sredstva za prekovremeni rad nastavnika tokom epidemije, ali da bi bila isplaćena, neophodno je ustanoviti na koji način će ta naknada da bude obračunata i ko su zaposleni koji su zaista radili prekovremeno. To je Vijestima kazao Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Iz Sindikata prosvjete ranije su saopštili da su tužbu predali advokatu na dalje postupanje, jer nije postignut dogovor između te radničke organizacije i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u vezi sa plaćanjem časova nastavnicima koji su radili više nego je to propisano prosvjetnim zakonima.
“Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta pokrenulo je pregovore sa Sindikatom, ono oko čega sad treba da se dogovorimo sa predstavnicima sindikata je kako će se obračunavati ta naknada. Ljudi koji su radili prekovremeno treba da dobiju naknadu za svoj rad, ali ono oko čega se spore je šta znači fond časova u doba korone. Časovi su bili skraćeni na 30 minuta. Da li se školskim časom može smatrati to da se 30 minuta izjednači sa 45, u međuvremenu je i program bio redukovan” ,kazao je Odović, dodajući da je to pitanje za resor na čijem je čelu Vesna Bratić.
Državni sekretar u resoru finansija i socijalnog staranja rekao je da su sredstva za naknade za prekovremeni rad tokom epidemije obezbijeđena.
“Ali prije svega treba utvrditi koji su to prosvjetni radnici koji su radili zaista prekovremeno, jer bi bilo nepošteno prema medicinskim radnicima da se njima smatra da je pun sat 30 minuta”, kazao je Odović.
Kazao je i da se u slučaju nastavnika ne računa samo dužina trajanja časa.
“Izjednačena je radna nedjelja sa 40 sati i u tih 40 sati se ubrajaju i aktivnosti u školi predavanja, ispitivanja… ali i aktivnosti za pripremu časova, ocjenjivanje…tako da treba razmisliti o tome koliko je u vrijeme korone to bio dodatni napor i koliko je oduzimao dodatnog vremena. Treba biti pošten prema svim djelatnostima koje su različito radile u vrijeme korone, prije svega zdravstvu, koje je ponijelo veliki teret u svemu ovome”, kazao je Odović.