U ovim prigradskim naseljima juče su zvanično otvorena dva vrtića, „Mačak“ i „Palčica“.

Pomenute vrtiće otvorio je, Ministar prosvjete, Predrag Bošković, koji je izrazio zadovoljstvo što najmlađi Nikšićani iz Župe i Kočana dobijaju mjesto za sticanje, kako je naglasio, veoma važnog životnog obrazovanja.

 

„Strategijom predškolskog obrazovanja definisali smo da što veći broj djece bude obuhvaćen predškolskim obrazovanjem iz tog razloga što smatramo, i što je nauka dokazala , da je predškolsko obrazovanje ključno za socijalizaciju djece i izgrađivanje njihovih ličnosti, a kasnije i za ostvarivanje rezultata u školama. Kampanja koju vodimo danas u Nikšiću, otvaranjem ove dvije jedinice, svakako nam daje za pravo da kažemo smo uradili jedan dobar posao i da ćemo ga raditi i ubuduće“, poručio je Bošković i dodao da na ovome neće stati, tim prije što ih na to i obavezuje kampanja koju pod nazivom „Svi u vrtić“ zajednički sprovode sa UNICEF-om.

Radmila Backović, direktorica JPU „Dragan Kovačević“, otvarajući vrtić „Palčica“ kazala je da je izuzetno zadovoljno što su veoma brzo ispunili obećanje da će najmlađi u prigradskim naseljima dobiti svoje vrtiće.

„Evo nas danas ovdje da uz dječiju radost i osmjehe našim malim Kočanjanima na upotrebu predamo ovaj objekat , u lijepom ambijentu mjesne zajednice Kočani i u blizini našeg najatraktivnijeg izletišta, Krupačkog jezera. „Palčica“ će posjedovati lijepo uređen, i što je najbitnije, bezbjedan dvorišni prostor. Veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu prosvjete koje je za ovu namjenu izdvojilo 11.000 eura, a potom opštini Nikšić koja nam je ustupila prostor i građevinske dozvole, a dio nedostajućih sredstava obezbijedili smo iz sopstvenih izvora“, kazala je Backović i dodala da je vrtić u Kočanima površine od 80 kvadrata, te da raspolaže sa dvije radne sobe, čajnom kuhinjom, sanitarnim čvorovima i centralnim hodnikom u kojem su smještene garderobe za djecu.

Uz bogat kulturno – umjetnički program KUD-a Korak i djece iz vrtića „Kosovka djevojka“, svečano je bilo i tokom otvaranja vrtića „Mačak“ u Župi.

Objekat površine 216 kvadrata moći će da primi oko 120 mališana. Vrijednost tih radova je oko 69.000 eura, dok je je za radove an vrtiću “Palčica” izdvojeno oko 20.000 eura.