U organizaciji FORS Montenegra danas je održan okrugli sto na temu Razvoj zelene ekonomije u Crnoj Gori kojem su prisustvovali predstavnici državne i lokalne uprave, medija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva. Na okruglom stolu je razgovarano o strateškom okviru i mogućnostima razvoja zelene ekonomije, a predstavljeni su i praktični primjeri zelene ekonomije, kao i projekti i inicijative organizacija civilnog društva usmjereni ka razvoju zelene ekonomije i zelenog preduzetništva.

Okrugli sto je dio projekta „GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona)“ koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske. Projekat u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.
Neke od glavnih projektnih aktivnosti su uključivale treninge za predstavnike organizacija civilnog društva na teme: Javno zastupanje i lobiranje, Učešće u donošenju odluka, Upravljanje projektnim ciklusom, Praćenje javnih politika, Istraživanja i analize javnih politika i Unapređivanje saradnje sa državnom i lokalnom upravom. Pored treninga, kroz projekat je dodijeljeno 25 grantova lokalnim organizacijama za sprovođenje projekata, od čega je 5 projekata realizovano u Crnoj Gori. Ova aktivnost je omogućila organizcijama iz Berana, Nikšića i Pljevalja da primijene znanja i vještine stečene na treninzima za realizaciju inicijativa od značaja za zašitu životne sredine i razvoj zelene ekonomije.
U okviru projekta je organizovana i studijska posjeta Hrvatskoj i upoznavanje sa primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu, kao i prezentacije primjera dobre prakse u ciljnim zemljama, a realizovana je i kampanja promovisanja koncepta zelene ekonomije. Neke od završnih aktivnosti projekta koje su trenutno u toku su organizacija regionalnih konferencija na temu razvoja zelene ekonomije, izrada mobilne aplikacije i izrada Studije o mogućnostima razvoja zelene ekonomije u regionu.