Banke su na kraju juna odobrile kredite od ukupno 2,38 milijardi eura, 0,2 odsto više nego u maju, prenosi Mina. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na jun prošle godine odobreno je 0,2 odsto manje kredita.

Odnos između kredita i depozita u junu je bio niži nego u istom mjesecu prošle godine i iznosio je 0,91 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 81,7 odsto.Ukupni depoziti su na kraju juna na mjesečnom nivou zabilježili rast od 0,1 odsto na 2,63 milijarde eura, dok su na godišnjem nivou porasli od 9,3 odsto.

Oročeni depoziti činili su 48,8 odsto ukupnih, a oni po viđenju 51,1 odsto. Preostalih 0,1 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od jedne do tri godine, 49,2 odsto. Depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine činili su 38,9 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju juna iznosili su oko 1,45 milijardi eura, što je 0,2 odsto više nego u maju, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli 5,7 odsto.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 56,8 odsto, a oni po viđenju 43,2 odsto.