Mladi Nikšića

Rezultati ovog lijeka zaista su fascinantni, a evo i koje su njegove prednosti, prenosi CdM. Vjerovatno vam se nekad u životu desilo da ne možete da se sjetite nečega, ili da nešto teško pamtite. A upravo to vas navede da pomislite kako vam pamet i nije jača strana.

Ako ste se ikada zapitali da li postoji lijek koji vas čini inteligentnijima, i podstiče koncentraciju pronađeno je rješenje.
Iako je u početku napravljen samo za ljude koji pate od nesanice, vrlo brzo lijek modafinil, počeo je da se koristi za kognitivne sposobnosti, prenosi Facmedicine.

Već sada on je postao omiljen pogotovo među studentima koji ga koriste prilikom pripreme za ispite, i ima jako vidljive rezultate. Ali modafinil nije prvi “pametan lijek”, ali je jedan od legalnijih.

Meta-Analizu ovog lijeka vršio je tim sa Oksvord Univerziteta, i Medicinske škole sa Harvarda.
Istraživači ove studije, potvrdili su da ovaj lijek poboljšava kognitivne sposobnosti, pa su ga ispitivali u oblastima kao što su planiranje i donošenje odluka, fleksibilnost, učenje i memorija, kao i kreativnost.

Najznačajniji napredak registrovan je u donošenju odluka, dok je najmanji bio u u fleksibilnosti.
Ono što je jako bitno je da je 70 odsto studije prijavio malo ili čak nimalo nuspojava. Međutim neki su prijavili da su se kod nekih učesnika pojavile vrtoglavice, glavobolje, i mučnine, za koje istraživači naglašavaju da su primijećene u placebo grupi.
I pored toga istraživači su odlučni da modafinil obilježe kao prvi svjetski lijek za pamćenje.