Novak Koprivica

Pitanje je retoričko, a odgovor i ne očekujem. Zato ga tako i nazvah! Žao mi je što to moram da priznam, napišem, negiram ili potvrdim, ali ovaj ideološki modus iz naslova postaje ,,jeftina” realnost i ,,skupa” palijativna potreba.

Da li je zapelo poštenje negdje između polova dobrog i lošeg, je li se zagubilo u paradoksu prošlosti i budućnosti ili možda iščezlo u patrenalističkom djelovanju, na nama je da se zapitamo!

Odsustvom njegovog entiteta, reverzibilnošću i disolucijom istog, učinićemo pad u domenu moralne skropuloznosti i etičkog digniteta za koji sam siguran da ovaj inteligentan i profesionalno nastrojen narod posjeduje. Iz dana u dan raste klica arhetipskog poimanja tako rijetkog, ali i tako čestog poštenja. Ako bih se preselio u metaforičku sredinu, kazao bih da se mnogo stvari nalazi ispod ove zemlje, a ova sentenca iz početka se baš nalazi u jednom gomolju koji već jedan duži period odlučuje ili mu odlučuju kojim će putem raspustiti svoje ,,oporo” korijenje.

Poštenje će, ili izaći iz podzemne sredine nepoštenja i svoj rast kulminirati zdravim plodovima, ili će, ono gore za cijelu ljudskost, biti desetkovano od istih koji ga zastupaju.

Ipak, u velikoj mjeri, odnosno najvećoj, sve ovo zavisi od nas, kolektivno. Osnovano težim da uvijek napišem nešto dobro što će stimulisati pametne ljude da razmišljaju u željenom pravcu jer, ako ne otvorimo ovu temu i konačno ne skinemo katanac sa iste, onda ovo više nije pragmatično ili djelotvorno iskustvo i nije kvintasencija koja ima smisla!