Edelmira Bareira Diz (38) definitivno ima najveseliji posao u Evropi, a njen osnovni zadatak je da nagovori Špance da češće imaju seksualne odnose. Ona je, naime, određena za specijalnog člana vlade i biće zadužena za zaustavljanje pada broja trudnoće u državi.

Prema statistickim podacima, Španjolke u prosjeku imaju 1,49 djece, a demografski pad se zaustavlja tek sa prosjekom od 2,2 djeteta po ženi.

Naravno, broj djece je povezan sa učestalošću trudnoća, a one su mahom posljedica seksa. Dakle, recept je jednostavan-treba se više “grijati” udvoje, što Bareira Diz sada promoviše, pogotovo među mladima.
Budući da je prije manje od mjesec dana stupila na dužnost, još nije potpuno jasno koje će mjere preduzeti i kako će stimulisati Špance da se češće predaju strastima. Nova članica vlade je svjesna da joj zadatak neće biti nimalo lak.
-Građanima fali više seksa. Pred nama je mnogo posla, ali već imam dosta ideja – kazala je Diz za dnevnik Faro de Vigo.

Iako plan rada drži u tajnosti dok ga ne predstavi španskom premijeru, veliki su izgledi da će se, između ostalog, poslužiti mjerom koju su već uveli Japanci – organizovanjem brzih sastanaka “na slijepo”.