Zaposleni u nikšićkim Rudnicima boksita zahtijevaju hitan sastanak u Ministarstvu ekonomije kojem bi prisustvovao i biznismen Veselin Pejović, zainteresovan za kupovinu preduzeća, kako bi im predočio budući status i planove za rješenje situacije. 

Rudari su se okupili u upravnoj zgradi preduzeća i odlučili da neće dozvoliti da ih pošalju na Biro rada dok se ne preciziraju uslovi i situacija u Boksitima, u kojima je od 313 ostalo 192 radnika, ukoliko se ne računaju oni koji su predali zahtjev za penzionisanje i otpremnine.

Predsjednik Sindikata radnika, Ilija Đilas, kazao je da radnici zahtijevaju očuvanje radnih mjesta po Zakonu o rudarstvu i Kolektivnom ugovoru koji je do sada važio za zaposlene u Boksitima, prenosi Mina-business.

“Ukoliko novi vlasnik Uniprom metali koji preuzima Boksite to ne prihvata rudari će imati druge planove”, saopštio je u ime zaposlenih Đilas ispred upravne zgrade u Nikšiću.

Na tender za prodaju imovine Rudnika boksita, po početnoj cijeni od 5,39 miliona eura, dostavila je Pejovićeva kompanija Uniprom metali iz Nikšića.

Pejović je vlasnik preduzeća Uniprom koja upravlja Kombinatom aluminijuma KAP.

Odluka o prodaji Boksita biće, kako je najavio stečajni upravnik Mladen Marković, donijeta u narednih sedam dana, dok bi navedeni iznos trebalo da bude uplaćen u roku od 20 dana.

Rudari, kako je kazao Đilas, očekuju i odgovor od Markovića na njihov zahtjev da se sačeka sa slanjem zaposlenih na Biro rada do 22. septembra, dok od nadležnih ne dobiju odgovore o stanju u firmi.

On je precizirao da je riječ o 108 radnika koji su podnijeli zahtjev za penzionisanje, kao i 12 zaposlenih koji bi napustili Boksite uz socijalni program.

Z.N.