Rekonstrukcija Odjeljenja urologije u nikšićkoj Opštoj bolnici, koja je koštala oko 174,4 hiljade eura, završena je u roku, čime je više od 80 odsto smještajnih kapaciteta te zdravstvene ustanove dovedeno do apartmanskog nivoa. Nikšićka bolnica je i tehnološki i kadrovski osavremenjena po visokim standardima, a uglavnom svi radovi i vrijedna oprema finansirani su iz donacija.

Direktor bolnice Ilija Ašanin podsjetio je da su sredstva za rekonstrukciju Urologije dobili iz projekta programa humanitarne pomoći Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, a kompletne radove izvodila je firma B-ST iz Tirane.

“Dobili smo još jedan komforan prostor za smještaj naših pacijenata i čim bude završeno opremanje, što očekujemo u drugoj polovini januara, Odjeljenje urologije biće otvoreno“, rekao je Ašanin na konferenciji za novinare.

Na Odjeljenju urologije izvšena je potpuna rekonstrukcija podova, plafona i stolarije, urađena je termo–tehnička instalacija, toplovodna, vodovodna i elektromreža, sistem zagrijavanja i hlađenja prostora,a iznad kreveta pacijentima postavljeni setovi za komunikaciju sa medicinskim sestrama. U svakoj sobi sanitarni čvorovi urađeni su i za osobe sa invaliditetom.

Govoreći o planovima, Ašanin je kazao da slijedi rekonstrukcija i adaptacija Odsjeka za oftalmologiju, površine 600 kvadrata.

Za izgradnju heliodroma u krugu Bolnice, kako je kazao Ašanin, novac je obezbijeđen iz donacija, a radovi vrijedni 70 hiljada EUR trebalo bi da budu realizovani u toku naredne godine.

„Realizacija projekta rekonstrukcije i adaptacije preostalog dijela Operacionog bloka planirana je za početak juna naredne godine, a izgeradnja parkinga za zaposlene u saradnji sa SO Nikšić tokom ljeta“, rekao je Ašanin.

Kada je riječ o obnavljanju opreme, planirana je nabavka CT aparata, ultrazvučnog kolor doplera sa kardiološkom sondom, aparata za anesteziju i automobila – reanimobila za transport pacijenata.

U nikšićkoj Opštoj bolnici se, kako je saopšteno, vodi računa i o usavršavanju kadra, pa je planirano dodatnih 14 specijalizacija i četiri subspecijalizacije, a od naredne godine biće formiran i Odsjek za patologiju.