Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, na kojem izlaže oko 120 domaćih proizvođača iz Crne Gore, kao i izlagači iz Srbije, Bosne i Hercegovine (BIH), Hrvatske, Makedonije i Albanije, otvoren je u nikšićkom Sportskom centru. Tokom trodnevne manifestacije biće organizovani okrugli stolovi i održani brojni programi.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović za naš portal je kazao da je sajam za tri godine izrastao u jedan od najvećih sajmova u regionu.

“Prisutni su predstavnici osam država, čak i Kine. Od njih očekujemo poziv na slične aktivnosti. Takođe planiramo realizaciju još projekata sa Tehnopolisom”, kazao je Grbović za mladiniksica.me.

Iz Tehnopolisa su nam kazali da su prezadovoljni, jer je posjeta rekordna, a proizvodi više nego kvalitetni.

Pitali smo i izlagače da li su zadovoljni posjećenošću sajma.

“Posjećenost je dobra, ponuda je raznolika. Od ručnih radova imamo i stvari eminentnih umjetnika. Prodaja baš i ne ide najbolje”, izjavio je predstavnik Udruženja paraplegičara Milan Bajalica.

Predstavnici Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju kazali su nam da se dosta ljudi interesuje za proizvode.

“Izložili smo rukotvorine osoba sa invaliditetom. Sajam je odlična prilika za njihovu promociju i predstavljanje mogućnosti osoba sa invaliditetom. Posjeta je dobra, a nadamo se da će tako biti sva tri dana trajanja sajma”, kazali su iz Udruženja.

I sa štanda Bedem festa zadovoljni su posjetom i nadaju se da će u naredna dva dana sajam biti još posjećeniji.

Sajam organizuje Opština Nikšić, uz podršku Inovaciono – preduzetničkog centra Tehnopolis, Ministarstva poljoprivrede ruralnog razvoja i stalne Radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope. Učešće na sajmu je besplatno za izlagače i posjetioce, a za sve njih pripremljen je cjelodnevni kulturno-zabavni program u kojem će učestvovati tamburaški orkestar iz Pljevalja, Taslidža, kao i etno duo iz Slavonije, koji čine gajde i frula. Za najmlađe posjetioce obezbijeđeni su animatori i Djeda Mraz koji će dijeliti prigodne pokone. Sajam će i ove godine biti humanitarnog karaktera pa će izlagači odvojiti dio proizvoda koji će se podijeliti za oko 15 porodica koje su u teškom socijalnom položaju.

Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda prva dva dana biće otvoren od deset do 18 sati, dok će posljednjeg zatvaranje uslijediti dva sata ranije.