Prvi crnogorac na evropskom turniru

Bane Jugović bio je prvi predstavnik Crne Gore na evropskom turniru u igri “Tekken 7”, odakle prenosi svoje utiske.

Video igre u svijetu su proširen biznis i veoma inpirativan za ljubitelje istih, ne samo da je zanimljiv već i isplativ. Profesionalni igrači učestvuju na internacionalnim turnirima koji pobjednicima nude nagrade u vrijednosti od više desetina hiljada eura, takođe imaju sponzore i to od globalno prepoznatih brendova i milione fanova. Ovakav tip sporta je svakako na dobrom putu da postane dio Olimpijskih igara. U Crnoj Gori ovaj sport nije toliko prepoznatljiv kao u ostalim djelovima svijeta ali svakako razvijen među ljubiteljima.
Podgoričanin Branko-Bane Jugović otkrio je kako je došlo do toga da postane prvi predstavnik Crne Gore na nekom međunarnodnom turniru u “Tekkenu 7”:
“Moj drug Nikola Vlahović nas je prijavio na lokalni kvalifikacioni turnir u organizaciji Saveza elektronskih sportova. Pobjednik bi predstavljao Crnu Goru na IeSF (International e-Sport Federation) evropskom turniru, na kojem učestvuju najbolji iz 20 zemalja Evrope, a prvih pet sa tog turnira bi išli u finale koje se održava u Izraelu. Nikola i ja smo se našli u finalu, ali pošto on igra na tastaturi, a pravila međunarodnih turnira ne dozvoljavaju ništa osim PS4 džojstika, ja sam odabran za predstavnika Crne Gore”, priča Jugović.
Uslijedilo je takmičenje na evropskom turniru koji je održan onlajn zbog situacije sa koronavirusom. A on o svojoj ljubavi i zainteresovanosti za ovaj sport dodaje:
“Ljubav prema “Tekkenu” nastaje u 1997. godini, kada sam prvi put igrao “Tekken 2”, ali sam tek 1999. dobio svoju prvu PlayStation konzolu, kupio “Tekken 3” i maksimalno mu se posvetio. Nastavci poslije prelaze na PlayStation 2, 3 i 4 konzole, koje nikada nisam posjedovao, jer sam PC gejmer. Osim “Tekken Tag Tournamenta”, vrlo sam malo i periodično igrao, sve dok napokon nije izašao prvi nastavak za “Windows”, i to je bio “Tekken 7”. Odmah sam ga kupio i nisam gubio vrijeme. U prvih dva, tri mjeseca već sam imao preko 250 sati igranja. Danonoćno sam vježbao i pokušao da nadoknadim propušteno. “Tekken” ima tradiciju, i svako znanje koje ste stekli na prethodnim djelovima, prenosi se na nastavke u određenoj mjeri. Tako da sam brzo savladao naprednije tehnike. “Tekken” vas uvlači u sportsko nadmudrivanje i razmišljanje jednog stvarnog borca”.
U fokusu su planetarno najpopularnije igre kao što su “Dota”, “Counter-Strike” ili “FIFA”, ali se Crna Gora mogla pohvaliti da je imala svog predstavnika i na nedavno održanom evropskom takmičenju u borilačkoj igri Tekken koja nije popularna kao pomenuti naslovi, mada važi za kultno ostvarenje u svom domenu.
Izvor: Vijesti