Film Duga (“Rainbow”) reditelja Aleksandra Vujovića, imaće svoju špansku premijeru na 32. izdanju prestižnog Aguilar Film Festivala. Riječ je o jednom od najkvalitetnijih nacionalnih festivala u Španiji sa GOYA licencom, a Vujovićev film je izabran u konkurenciji više od 2.000 fimskih ostvarenja.

Kako ističe autor, svjetska premijera filma je bila krajem oktobram, a osvojio je i nagradu za najbolji film na Balkan Panorama Film Festivalu u Izmiru u Turskoj.
“Od ukupno prijavljenih preko 2000 filmova, Vujovićev film Duga uvršen je u selekciju od 14 međunarodnih filmova koji će se u kategoriji De Campo takmičiti za nagradu “Águila de Oro for Best De Campo Short Film”. Na festivalu će biti prikazano ukupno 121 film u pet takmičarskih kategorija. Festival će se ove godine zbog epidemijoloških okolnosti održati on-line za teritoriju Španije od 4. do 13. decembra.

Vujovićev film Duga, nominovan je za nagradu, finalista na šestom “Mercy to Universe”, međunarodnom filmskom festivalu u Istambulu u kategoriji International Short Film Competition koji se takođe održati u decembru.

Vujović kojie je režiser i montažer filma je, inače, docent na Fakultetu za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica.

“Film je realizovan u okviru međunarodnog projekta ‘CIRCE’, finansiran iz evropskih fondova u produkciji ‘Apulia Film Commission’, u izvršnoj produkciji ‘Boka F’ i uz podršku Filmskog centra Crne Gore. Nastao je po motivima istinite priče iz knjige ‘Dipingo dunque esisto!’ prestižnog italijanskog umjetnika Gaetana Grila. Scenario je po ideji i sinopsisu Aleksandra Vujovića napisala Jelena Lela Milošević, direktor forografije je Vladimir Vučinić, izvršni producenti su Anja Sekulić i Aleksandar Vujović, scenograf Stanislav Nikičević, originalna muzička kompozicija Slobodanka Bobana Dabović Đurić, dizajn zvuka, snimanje, obrada i mix Aleksandar Brajovć, music editor Mihailo Miha Radonjić, color grading i mastering Living Pictures – Beograd, kolorista Filip Orlandić, specijalni efekti – 2D animacije Andrea Carpentieri, supervizor postprodukcije Stefan Orlandić, šminka i frizura Milka Stojanović, a kostimografkinja je Jelena Roganović Đurić. Uloge tumače: Nikša Radojičić, Miloš Pejović, Ana Vučković i Đorđije Tatić”, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTCG