Grupa građana iz Nikšića organizuje humanitarnu akciju ,,Svi po malo za Aca” u petak, subotu i nedjelju, 12. 13. i 14. februara 2021. godine na trgu u Nikšiću u periodu od 12 do 20 časova sa ciljem prikupljanja sredstava neophodnih za transplataciju bubrega našem sugrađaninu Aleksandru Vujoviću.

Aleksandar je od ranije poznat javnosti jer je zvanično prvi pacijent kojem je urađena transplantacija bubrega u Crnoj Gori 2012. godine. Transplantacioni proces bio je važan za cjelokupni zdravstveni sistem Crne Gore. Transplantacioni tim prve operacije sačinjavali su hrvatski i crnogorski ljekari, a specifičnost ove transplantacije ogleda se u činjenici da je organ preuzet od žive donatorke, Olivere – majke pacijenta.
Nažalost, usljed pojave Citamegalovirusa koji je zadesio Aleksandra prošle godine došlo je do iznenadnog otkazivanja bubrega. Više od pola godine Aleksandar se nalazi na dijalizi i čeka novi transplantacioni postupak.
Međutim, čekanje za taj postupak učinio je neizvjesnim dalje zdravstveno stanje Aleksandra koji je bio primoran da se obrati privatnim zdravstvenim institucijama u inostranstvu kako bi se ubrzao postupak.
Nakon dužih analiza potvrdan odgovor za transplantaciju dobio je od turske privatne klinike Acibadem, koja je već započela postupak liječenja – operacije.
Novi donator organa jeste Aleksandrov otac Branislav, koji je u potpunosti kompatabilan. Međutim, troškovi operacije i liječenja premašuju platežne mogućnosti ove porodice, stoga se mole svi građani i građanke da uzmu učešća u prikupljanju novčanih sredstava za novu transplantaciju bubrega koja će zasigurno produžiti i normalizovati životne navike Aleksandra.

Porodica, rođaci i prijatelji započeli su humanitarnu akciju „Prijatelji za Aca“ koja ima za cilj prikupljanje novčanog iznosa za saniranje troškova transplantacije koja iznosi 40 hiljada eura.

Sredstva se od ranije takođe prikupljaju i putem licitacije u fejsbuk grupi “Ana Đoković”- in memoriam.

Novac možete, pored navedenih načina, uplatiti i na račun:
Aleksandar Vujović
Addiko Banka AD Podgorica
Žiro račun: 555000900282225872
Devizni račun: 9003268923
IBAN: ME25555000900326892335