Mještani banjskog zaseoka Muževice, gdje uglavnom žive Miljanići, trude se da privedu kraju gradnju crkve Svetog Ilije, koja će biti prva u tom mjestu. Temelje buduće svetinje osveštao je 2019. godine tadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, a sada mitropolit crnogorsko-primorski, uz čiji blagoslov je započela gradnja crkve koja će biti posvećena Svetom Iliji kojeg Miljanići prislužuju. Ponosni su, kaže za „Dan“ predsjednik Crkvenog odbora Dušan Miljanić što će na temeljima mnogo starijeg starijeg hrama nići novi, za dušu predaka, a zalog potomcima.

“Preci dinastije Petrović NJegoš su stolovali upravo ovdje u Muževicama. Tu su imali groblje i crkvu čije temelje smo mi otkrili prije nekoliko godina. Bio je to drveni objekat, ali u njegovim temeljima nismo našli nikakav zapis kojem svetitelju je bio posvećen. Tako se u našem bratstvu i mjestu rodila ideja da na tim temeljima gradimo novu svetinju, a naš sadašnji mitropolit je to blagoslovio. Hram će biti identičan srušenoj kapeli na Lovćenu”, kazao je Miljanić.
Izliveni su novi temelji i zidovi ozidani u visini od jednog metra. Miljanić kaže da imaju još pripremljenog kamena za gradnju, a mještani će se o daljim radovima dogovoriti na sastanku koji tradicionalno organizuju krajem ovog mjeseca. Radove, materijal za gradnju i novac obezbijeđuju uglavnom sami, a Miljanić kaže da imaju i poneku donaciju. Da bi nastavak gradnje tekao planiranom dinamikom neophodna im je pomoć pa iz Crkvenog odbora apeluju na sve one koji su u mogućnosti da se uključe u to bogougodno djelo. Uplate se mogu vršiti na žiro račun 555000900224488562.
Izvor: Dan