Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore danas je upriličena svečanost povodom 61 godine od njegovog osnivanja. Tradicionalno, to je prilika za podsjećanje na postignute rezultate u prethodnoj godini, ali i za postavljanje novih ciljeva razvoja fakulteta u predstojećem periodu. Tom prilikom 20 najboljih studenata dobilo priznanje, saopšteno je iz Ekonomskog fakulteta.

Prethodna godina je zahtijevala izuzetna zalaganja kako bismo prevazišli poteškoće izazvane globalnom pandemijom Kovid 19, istakao je u svom obraćanju prisutnima dekan Ekonomskog fakulteta Nikola Milović.
“Iako je godina, koju je obilježila pandemija, usporila ili odgodila brojne započete aktivnosti, vrijeme smo mudro iskoristili. Prilagođavali smo nastavni proces novim uslovima, što je zahtijevalo fleksibilnost i kreativnost. Novi teren za nas je bio izazovan, ali ne u potpunosti nepoznat, imajući u vidu da je Učenje na daljinu prvi put počelo upravo na Ekonomskom fakultetu 2008. godine. To je bilo dragocjeno iskustvo kojim su naši profesori i saradnici raspolagali. Nakon što u potpunosti nastava bude vraćena u sale, infrastruktura i sistem koje smo razvili u prethodnoj godini ostaće i dalje alati koji će biti na raspolaganju u nastavnom procesu i igrati važnu ulogu u njegovom stalnom osavremenjavanju”, rekao je on.
Milović je istakao i važnu činjenicu da je u prethodnoj godini nastavni kolektiv Ekonomskog fakulteta dobio 4 nova docenta nakon što su, do tada saradnici sa doktoratom, stekli svoja prva akademska zvanja.
„Takođe važno je naglasiti i to da su u istom periodu 4 studenta doktorskih studija svoje školovanje uspješno završili i stekli titulu doktora nauka. Prethodnu godinu obilježio je izuzetno zapažen naučno-istraživački rad, naši profesori i saradnici su objavili više od 40 radova samo na prestižnoj Sci listi, kao i brojne radove u monografijama i međunarodnim časopisima, a objavljene su i dvije knjige studijskog karaktera”, poručio je Milović.
Nikola Milović
Tradicionalno, Dan Ekonomskog fakulteta je i prilika za nagrađivanje najboljih studenata u prethodnoj studijskoj godini.
“S obzirom na poznatu epidemilošku situaciju, prošle godine nismo bili u prilici da održimo svečanost povodom 60 godina Ekonomskog fakulteta i nagradimo najbolje studente, zbog čega su ove godine uručene nagrade za postignuti uspjeh za studijsku 2019/2020. i studijsku 2018/2019. godinu. Ukupno 20 studenata Akademskih studija Ekonomije i Primijenjenih studija menadžmenta dobilo je plaketu za postignuti uspjeh i novčanu nagradu”, navodi se u saopštenju.
Najboljim studentima Milović je poručio studentima, najboljim u svojoj generaciji: “Kao što će vama diploma Ekonomskog fakulteta dati bolju početnu poziciju na karijernom putu, tako ste i vi naša lična karta i najbolja preporuka budućim generacijama studenata. Na vama počiva budućnost i razvoj naše države, zato želim da vam poručim da nastavite da budete misleći ljudi, imajte bogatstvo ideja, originalnost razmišljanja, ali i praktičnost rada, i siguran sam da rezultati neće izostati”.
Svih ovih decenija, ideja koja je ugrađena u temelje Fakulteta jeste sticanje kvalitetnih teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti ekonomskih nauka.
“U tom dijelu se oslanjamo i na brojne partnere iz sektora privrede, javne uprave, strukovnih udruženja koji raspolažu dugogodišnjim iskustvom i kompetencijama da našim studentima pruže dodatna znanja koja će ih učiniti spremnijim za tržište rada. Jedan od takvih partnera je i Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore, pokrovitelj ovogodišnjih novčanih nagrada za naše najbolje studente, sa kojim Ekonomski fakultet ima dugu i uspješnu saradnju. Institut je obezbijedio najboljim studentima novčanu nagradu u iznosu od po 100 eura, oslobađanje od plaćanja ispita za ovlašćenog računovođu, kao i kotizaciju za godišnji Simpozijum koji će biti održan 7. juna”, navodi se u saopštenju.
Predsjednik upravnog odbora Instituta sertifikovanih racunovođa Vinko Nikić, čestitao je studentima na briljantnim rezultatima i poželio im da uspjeh pretoče u svoje buduće karijere u realnom sektoru. On je istakao lično zadovoljstvo zbog prilike da uruči vrijedne nagrade najboljim studentima.
„Nadam se da će ovo podstaći sve studente Ekonomskog fakluteta da kao užu specijalnost odaberu upravo računovodstvo i reviziju, kako bismo na taj način podigli opšti nivo znanja i prakse iz ove oblasti i time poboljšali sveukupni ekonomski ambijent u Crnoj Gori”, navodi on.
U ime nagrađenih studenata, prisutnima se obratila i Jelena Jovović koja je Ekonomski fakultet završila sa visokom prosječnom ocjenom i svoj karijerni put počela upravo na fakultetu kao saradnica u nastavi. Ona je istakla da je kao student osnovnih studija imala priliku da ovu instituciju predstavlja na priznatim evropskim univerzitetima u sklopu programa međunarodne saradnje (u Nici – na Univerzitetu Sofija Antipolis, i u Ljubljani – na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani).
“Na moje veliko zadovoljstvo – ta iskustva potvrdila su moja prethodna ubjeđenja: da sam sa znanjem stečenim na Ekonomskom fakultetu u Podgorici bila spremna da se suočim sa brojnim izazovima studiranja u inostranstvu, i uz to ostvarim zapažene rezultate. Kao kruna mog školovanja na ovoj instituciji, došla je i prilika da postanem dio kolektiva Ekonomskog fakulteta, i od septembra prethodne godine budem angažovana na poziciji saradnika u nastavi. Za mene lično – to je ostvarenje velike želje, a za kolege studente svojevrsna potvrda da Ekonomski fakultet zaista baštini prave vrijednosti, njeguje kvalitet, i pruža šansu onima koji iskažu spremnost da konstantno preispituju „status quo“, a u cilju stvaranja bolje budućnosti za sve nas”, poručila je ona.
Tokom više od šest decenija uspješnog rada Ekonomskog fakulteta, više od 12 hiljada studenata steklo je diplomu, a Fakultet je zadržao prestižno mjesto u sistemu visokog obrazovanja i dao značajan doprinos u kreiranju ambijenta za razvoj privrede Crne Gore.