NATONa današnji dan je osnovan NATO

Sporazum između NATO i Crne Gore o donaciji za podršku zdravstvenom sistemu u suočavanju s pandemijom COVID-19, potpisan je danas u Briselu. Njime se regulišu prava i obaveze ugovornih strana je, a dokument je potpisala stalna predstavnica Crne Gore pri NATO, ambasadorka Dubravka Lalović, a ispred NATO-a Mark DiPaolo, direktor za izgradnju odbrambenih kapaciteta i institucija, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

“Shodno Sporazumu, NATO povjerilački fond za pandemiju uplatiće Ministarstvu zdravlja Crne Gore 432.970 eura, koje će Ministarstvo preusmjeriti Opštoj bolnici u Beranama za nabavku magnetne rezonance i rentgen aparata. Time će se smanjiti pritisak i riješiti dugogodišnji problem građana iz sjevernih krajeva Crne Gore i pomoći zdravstveni sistem Crne Gore”, navodi se u saopštenju.
Nadležna ustanova za implementaciju projekta je Ministarstvo zdravlja, odnosno Opšta bolnica Berane, koja će sprovesti postupak javnih nabavki opreme.
“Ovo je nastavak podrške NATO-a Crnoj Gori, nakon što je prošle godine donirano 20 respiratora s pratećim setovima opreme, na osnovu zahtjeva Crne Gore za međunarodnu pomoć, podnijetog NATO-vom evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC). Ukupna vrijednost dosadašnje podrške NATO-a Crnoj Gori za borbu protiv pandemije iznosi oko 800.000 eura”, zaključuje se u saopštenju.