7. marta 1765. godine rođen je francuski hemičar amater i pionir fotografije Žozef Nisefor Nijeps (Joseph Niepce). Usavršavajući litografiju od 1813. do 1820. godine, prvi je u svijetu uspio da fiksira sliku dobijenu u mračnoj komori pomoću posrebrene bakarne ploče, prekrivene osjetljivim slojem asfaltnog laka.

Nije znao da naslika slike koje su nastale pomoću kamere “opskure” kako je to bilo popularno među slikarima iz njegovog doba i trudio se da ovakve slike učini trajnim. Eksperimentisao je sa litografijom, sa srebrnim bromidom ali se na kraju odlučio za eksperimentisanje sa smolom koju je kod svojih prvih eksperimenata rastvarao u lavandinom ulju i tim rastvorom prekrivao pločicu od cinka koju je kasnije ostavio u kameri opskuri. Poslije osam časova eksponiranja ju je izvadio i pomoću lavandinog ulja odstranio neeksponirane djelove smole.
Oko 1826. godine on je stvorio prvu fotografiju koja je sačuvana u svijetu. Ova fotografija je bila stvorena pomoću kamere opskure, vrijeme ekspozicije u trajanju od osam časova. Sunce je za to doba prelazilo put od istoka na zapad i osvjetlilo je obje strane nadvorja.