U nikšićkoj Mjesnoj zajednici Straševina u okviru projekta poboljšanja primarne zdravstvene zaštite otvorena je ambulanta u kojoj će svakodnevno ordinirati doktor i dvije medicinske sestre, prenose Vijesti.

 

Prema riječima direktora Doma zdravlja dr Veselina Bulatovića, ovim je zaokružen projekat otvaranja ambulanti u svim većim MZ.

“Projekat se pokazao izuzetno uspješnim što se tiče povećanja dostupnosti i kvaliteta primarne zdravstvene zaštite. Zato je najbolja povrda zadovoljstvo stanovnika u tim mjesnim zajednicama”, kazao je Bulatović i zahvalio se Ministarstvu zdravlja i Opštini, koja je inicirala i pomogla otvaranje ambulante, kao i preduzeću “Mehanizacija i programat” koji su finansirali i uradili kompletnu rekonstrukciju i adaptaciju prostorija u kojima je smještena ambulanta.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da je lokalna uprava u zadnje četiri godine uložila dosta sredstava kako bi građanima primarnu zaštitu učinila što više dostupnom.

Prema riječima ministra zdravlja Kenana Hrapovića Nikšić će i ostalim opštinama poslužiti kao model kako građanima približiti dostupnost primarne zaštite.
On je kazao da su programske aktivnosti Ministarstva zdravlja da se građanima približi i zaštita na sekundarnom i tercijarnom nivou.

“U narednom periodu ćemo u saradnju Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra i opštih bolnica u Crnoj Gori, prije svega Opšte bolnice u Nikšiću organizovati pružanje specijalističkih i subspecijalističkih operativnih procedura“, kazao je Hrapović.

Ortopedski, urološki, kardiološki, ali i ostali specijalisti će iz Kliničkog centra dolaziti u nikšićku Opštu bolnicu i zajedno sa nikšićkim hirurzima vršiti sve zahtjevne operacije.

“Građani Nikšića neće imati potrebu da ubuduće idu u Klinički centar Crne Gore. To ćemo da radimo na nivou svih opštih bolnica i u narednom periodu aktivnosti će biti na sagledavanju operacionih blokova i hirurških grana“, kazao je Hrapović.

Potpredsjednik Mjesne zajednice Straševina, Vojislav Kalezić, u kojoj živi oko 4.500 stanovnika, zahvalio se svima koji su pomogli da mještani te MZ dobiju ambulantu.

Vrijednost radova na adaptaciji i opremanju ambulante, iznosi oko 30.000 eura.