Vlada je, na predlog Ministarstva sporta i mladih, zadužila Ministarstvo finansija da iz tekuće budžetske rezerve preusmjeri 332,9 hiljada EUR na raučune crnogorskih sportskih organizacija.
Ona je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o potrebi pomoći nacionalnim sportskim savezima, zbog stvaranja što boljih uslova za crnogorske sportiste.
Iz Ministarstva sporta i mladih saopštili su da će Šahovski savez Crne Gore dobiti 15 hiljada eura, Vaterpolo i plivački savez (VPSCG) 60 hiljada, a Specijalna olimpijada Crne Gore deset hiljada eura.
Tako će crnogorski jedriličarski savez Vlada pomoći sa 30 hiljada EUR, Gimnastički savez sa 8,4 hiljade, a Vaterpolo plivački klub “Primorac” sa 20 hiljada EUR.
Atletski savez Crne Gore dobiće 45 hiljada EUR, a Vlada će Crnogorskom olimpijskom komitetu pomoći sa 144,5 hiljada EUR.
Iz Ministarstva su kazali da su im se te organizacije obratile za organizaciju i učešće na međunarodnim sportskim takmičenjima, za tekuću godinu.
Objašnjeno je da se Šahovski savez obratio za organizaciju evropskog ekopmog prvenstva, a VPSCG za realizaciju redovnih aktivnosti, kao i Specijalna Olimpijada, Primorac i Atletski savez.
„Crnogorski jedriličarski savez tražio je pomoć povodom učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima“, kaže se u saopštenju.
Navodi se da je Ministarstvo odobrilo pomoć COK-u u cilju finansiranja učešća Crne Gore na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine.
Dodaje se da će gimnastički savez Vlada pomoći povodom učešća na takmičenju u Bakuu u novembru ove godine.
Ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević kazao je da je u prethodnom periodu taj Vladin resor podržao brojne nacionalne sportske saveze.
„Nastavljamo sa dosadašnjom praksom pomoći sportskim organizacijama, u cilju otvaranja prostora da se pomogne svim sportskim organizacijama kojima smo u prilici da pomognemo, a gdje prije svega postoji objektivna potreba“, poručio je Lalošević.
Izvor: Agencija MINA