Književnik Miloš Kecojević u prepunoj sali Zahumlja „imao“ je svoje autorsko veče. O njegovom djelu, prozi, poeziji, poemama, epsko lirskoj poeziji govorili su njegovi prijatelji, a veče je “započeo“ predsjednik Skupštine opštine, Nemanja Vuković koji je poželio Kecojeviću da i dalje bude uspješan književnik.

Miloš Kecojević piše poeziju epsku,lirsku, dječiju, rodoljubivu, zavičajnu, socijalnu, satiričnu, poeme… i prozu. Knjigu epsko-lirske poezije i proze “Patriotski poimenik Pive” objavio 2016 godine. 2019. u konkurenciji 40 evropskih pjesnika njegova lirska pjesma “Konjanik” dobila je prvu nagradu. U pripremi su zbirke lirske i epske poezije kao i roman. Redovni je član Književne zajednice “Vladimir Mijušković” iz Nikšića. Prevođen na engleski, arapski, romski i francuski. Učesnik je mnogih manifestacija i književnih susreta kako na lokalnom, republičkom tako i na međunarodnom nivou. Živi i radi u Nikšiću.
O prozi ovog pisca govorio je književnik Spasoje Bajović.
„Knjiga Pričaj đede je ustruktuirana sa trinaest kratkih priča o znamenitim ličnostima i događajima iz Pive koje u svojoj konstelaciji ostvaruju zavidnu cjelinu. Kroz stvaralački postupak Kecojević oslikava vrijeme junaštva, bezvlašća, nasilništva, osvete, posleratne obnove zemlje. Prikazuje fragmente iz života poznatih likova koji žive u kolektivnom sjećanju naroda, tako da ove priče ostvaruju neraskidivu vezu sa drevnom starinom i precima“, kazao je Bajović.
On je istakao i da je ova knjiga priča pisana jednostavnim stilom koji se zasniva na uvjerljivosti priče i njene poruke.
Za knjigu „Pričaj đede“, Kecojević je dobio nagradu „Zaloga“.
Pjesnik Dušan Govedarica je kazao da se pravi pjesnici poznaju po patriotskim i stihovima za djecu. I da je to težak posao pokazuje činjenica da je ozbiljnih pjesnika četvrt puta više nego stvaralaca za djecu.
Lirsku poeziju Miloš Kecojević je objavljivao u časopisima i zbornicima poezije.
A o njegovoj lirskoj poeziji govorila je pjesnikinja Sofija Simović:
„Čitaocu dok čita poeziju Miloša Kecojevića oči rastu i nastaje drugačiji drugačiji doživljaj svijeta, potpuno slobodan, bez robovanja pravilima, složen stih u svojoj jednostavnosti, po formi i izrazu ponekad blizak narodnoj lirici.Okrenut svom svijetu, sa željom da plijeni pažnju čitaoca, pjesnik se raduje i pati, pjeva o ljubavi, smrti, prolaznosti, zavičaju, pa njegove pjesme morate pažljivo čitati i strpljivo tražiti tajnu u svakom stihu“.
Neke epske pjesme Miloša Kecojevića su snimljene i izvode se na etno festivalima.
„Kecojević se u svojim stihovima suočava sa vječitim pitanjem svih pjesnika o prolaznosti njihovih djela, ali ne zna da se on već svrstao u red neprolaznih prolaznika. Predmet njegovih likova je van njega samog, zato on odabira pojedinosti, povezuje i stvara epsko djelo. Uvijek je na izvjesnoj udaljenosti od događaja koji uslovno rečeno slika iako je tako blizu, jer je slikar epske pjesme. Pjesma Kecojvića nastaje tako spontano, kao odziv na prošle događaje, u njegovoj osjetljivoj pjesničkoj duši koja je, kad zatreba, surova pivska stijena koja ne povređuje“, kazao je mr Slavko Milić.
Marijana Terić je kazala da je Miloš Kecojević čuvar našeg jezičkog i kulturnog nasljeđa i on stvara poetski svijet, sliku nacionalnog identiteta koja počiva na vrijednostima iz patrijarhalne sredine u kojoj je odrastao.
„Lirski iskazi prožeti jakom osjećajnošću, istinske spoznaje i borbe za očuvanje tradicionalnih običaja i svega onoga što čini naše postojanje sadržano je u gotovo svim pjesničkim pričama Miloša Kecojevića. Iz tog razloga njegov literarni opus počiva na razvijenoj epskoj tradiciji, poznavanju narodne baštine, ali i odrastanju u patrijarhalnoj sredini koja ga je oblikovala kao umjetnika jedinstvenog poetsko-jezičkog integriteta, pjesnika pjevača epske literarne produkcije“, istakla je Terić.
Autor je kazivao poemu „Nisi mi ti za toga“ i kazao je da pjesnik mora u pjesmama biti tužan, potrošiti dio duše, smrviti emociju jer bez toga ne može nastati kvalitetna pjesma.
„Ali bolje je da u pjesmi tu tugu prenese, a da širi ljubav i toplinu, svima koji ga okružuju“, kazao je on.
Miko Kecojević, sin autora, uz gusle otpjevao je pjesmu Odbrana crkve u Resni, a moderator večeri bio je Miro Nikolić.
Organizatori događaja su: Književna zajednica “Vladimir Mijušković”, Opština Nikšić, IJU “Zahumlje” Nikšić, a program je u okviru repertoara Nikšićke kulturne scene za oktobar 2021. godine.