Učiniti Nikšić još prepoznatljivijim na kulturnoj i turističkoj mapi regiona i šire, kroz nastupe uličnih svirača svih umjetničkih žanrova, zabavljača i drugih performera, a na opšte zadovoljstvo publike, cilj je ovogodišnjeg, drugog po redu, Festivala uličnih svirača, koji će se 26. i 27. avgusta održati u gradu pod Trebjesom.

Tim povodom ekipa portala Mladi Nikšića razgovarala je sa programskim urednikom festivala Ivanom Radojičićem.

On je na startu kazao da je ideja za festival ovog tipa, koji je u Crnoj Gori nadasve unikatan, postojala i prije desetak godina, međutim, tada je, kako je istakao, nedostajalo razumijevanja i prostora nadležnih organa.

“Želja nam je da kroz ovaj vid zabave i umjetničkog izraza stvaralaštvo učinimo dostupnim svima, bez obzira na uzrast i afinitete. Takođe, jedan od osnovnih ciljeva Festivala uličnih svirača, koji se po drugi put održava u Nikšiću, jeste da naš grad bude prepoznatljiv na kulturnoj i turističkoj mapi regiona i šire”, saopštio je Radojičić.

Organizatori festivala uveliko su počeli sa pripremama, a potrudili su se da okupe značajan broj svirača i zabavljača iz regiona, a među izvođačima naći će se i neka svjetski poznata imena.

“Festival će okupiti oko 50 učesnika, a imaćemo goste iz Makedonije, Srbije, Hrvatske, Austrije, Španije, Francuske, Italije i dalje redom poznata, ostvarena lica u ovoj formi umjetnosti. Svakako, jedno od najznačajnijih i najpoznatijih imena jeste Senjor Markusen, španski muzičar kojeg popularno nazivaju ‘čovjek – orkestar'”, kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, festival će se održati u samom gradskom jezgru, a najveći dio programa će biti na glavnom gradskom trgu.

Lista učesnika, kao i mapa sa preciznim lokacijama na kojima će se program izvoditi, kako je kazao sagovornik našeg portala, biće objavljena uskoro i svakim danom će sve biti jasnija situacija u vezi ovog festivala, čijim se postojanjem i repertoarom i dalje potvrđuje reputacija Nikšića kada je u pitanju festivalska kultura.

Prvi dan Festivala uličnih svirača “poklapa” se sa posljednjim danom Bedem festa, a na naše pitanje da li je bilo razmišljanja o promjeni datuma održavanja, Radojičić je odgovorio negativno, dodajući da upravo to što se dva festivala u našem gradu održavaju istog dana, krije u sebi određenu čar.

“Smatram da je to jednodnevno preklapanje sa Bedem festom samo dobar razlog da budemo, svi zajedno, još atraktivniji i raznovrsniji, pa samim tim i privlačniji za sve one koji će tih dana doći u Nikšić. Naš i ‘Bedemov’ program se bitno razlikuju, tako da će svako pronaći ono sto ga posebno interesuje, a mi ćemo se potruditi da publika bude zadovoljna”, istakao je programski urednik festivala.

Osnovni cilj, kako je naglasio Radojičić, je mapiranje Nikšića kao kulturne destinacije na turističkoj mapi, te zadovoljstvo publike, koja nije samo domaća, već regionalna i inostrana.

“Ovaj tip festivala je specifičan po tome što pored svirača okuplja zabavljače i umjetnike raznih žanrova. On u svojoj osnovnoj formi ne isključuje nijedan od savremenih urbanih izraza, što mu daje posebnu draž, a publici zadovoljstvo. Dostupan je svima, na ulici, trotoaru, na otvorenom i upravo ga ta vrsta slobode čini posebnim”, saopštio je Radojičić.

Organizatori festivala su, takođe, mislili i na domaće izvođače, kako na jednom lokalnom festivalu ne bi nastupali samo strani učesnici. Za njih će tek biti raspisan konkurs, o kojem će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Festival uličnih svirača organizuju Javna ustanova “Zahumlje” i Opština Nikšić, a uz podršku Ministarstva kulture.