Korišćenje sigurnosnih pojasa vozača i svih putnika biće obavezno od sjutra, saopšteno je iz Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

„Pojas za sve“ kampanja počinje u srijedu i trajaće do kraja maja, a ima za cilj obavezno korišćenje pojasa jer je to zakonska obaveza za sve putnike u vozilu.

Kazna za nekorišćenje sigurnosnog pojasa je od 30 do 100 eura.

Rukovodilac Odsjeka drumskog saobraćaja Dragan Klikovac objasnio je da je prema istraživanjima smanjen broj korišćenja sigurnosnih pojasa u gradskim sredinama, što je razlog organizovanja ove kampanje koja će imati i preventivne i represivne mjere.

Kako on ističe, cilj kampanje je obavezno korišćenje sigurnosnih pojaseva u vozilima i bezbjednosnih sjedišta za prevoz djece.

„Kada je u pitanju preventivna komponenta, štampani su flajeri koji će biti distribuirani od saobraćajne policije“, kazao je Klikovac, prenosi portal AntenaM.

Distibucija će biti vršena i putem dnevnih novina, a biće emitovan i promotivni spot kampanje.

„Kada govorimo o represivnoj komponenti imaćemo pojačane aktivnosti svakodnevno od svih organizacionih jedinica Uprave policije i to najmanje u dva termina, po četiri časa, svakog dana u narednih 21 dan“, rekao je Klikovac.

Iz MUP-a su poručili da neće biti tolerancije i da svi koji ne koriste sigurnosni pojas u toku vožnje će biti kažnjeni.

„Neće biti bilo kakve tolerancije ni po pitanju korišćenja pojaseva na prednjim i na zadnjim sjedištima. Upozoravamo sve učesnike u saobraćaju da pojaseve obavezno koriste. Cilj kamapanje jeste da se ukaze na obavezu koja je propisana iz razloga povećanja bezbjednosti“, naglasio je Klikovac.