Najveći crnogorski izvoznici u prošloj godini bili su Uniprom, Elektroprivreda i Uniprom metali, a uvoznici Jugopetrol, Krnovo Green Energy i Voli trade, prenose Vijesti.

Iz Uprave carina je saopšteno da je izvoz tokom prošle godine imalo 1,18 hiljada crnogorskih kompanija, dok je broj uvoznika bio pet puta veći i iznosio je 5,8 hiljada.

Kompanija Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, upravlja Kombinatom aluminijuma, najvećim crnogorskim proizvođačem i izvoznikom, a predvodi izvoznike zbog izvoza aluminijuma.

Za njim slijedi EPCG, dok je na trećem mjestu takođe Pejovićeva firma Uniproim metali, koja ima livnicu lakih metala u Nikšiću i upravlja nikšićkim Rudnicima boksita, koji preko nje izvoze rudu.

Na četvrtom mjestu su Plantaže, na petom Tosčelik koji upravlja nikšićkom Željezarom, a na šestom Jugopetrol, čiji izvoz je ustvari reeksport naftnih derivata preko teritorije Crne Gore.

Slijedi Gradir Montenegro, koji upravlja rudnicima olova i cinka u Pljevljima, a za njim kotorski Daido metal, Hemomont i Montenegro bonus.

Uvoznike predvodi Jugopetrol, za kojim slijedi Krnovo Green Energy, koji gradi vjetroelektrane na Krnovu, Voli trade, Uniprom, Glosarij, Mesopromet, EPCG, Kips, Okov i Farmegra.