DMEN: Pod hitno riješiti problem požara na deponiji Mislov do

Đorđe Manojlović iz Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić, najavio je da bi deponija Mislov do, uskoro trebalo da bude sanirana i da tu bude izgrađen reciklažni centar.

Najveći ekološki problem Nikšića deponija Mislov Do, i dalje je aktivna. Ona se nalazi na nekih šest kilometara od centra Nikšića. Deponija je oformljena 2003. godine i trebala je da služi svrsi 5 godina. Ipak, do danas pravi velike probleme građanima.
Iz opštine najavljuju njenu skoru sanaciju koja bi se, kako kažu, mogla završti za mjesec, kao i gradnju reciklažnog centra.
,,Mislim da smo blizu rješenja problema, prvo da saniramo unutrašnje požare, a zatim da saniramo deponiju. Urađen je projektni zadatak za sanaciju požara. Ministarstvo nam je obećalo sredstva i očekujemo svaki dan da se to uradi i da bude javni poziv za izvođače. Uporedo s ovim radi se studIja izvodljivosti za gasnu elektranu”, kazao je Manojlović.
On je kazao i da su u toku i pregovori za gradnju reciklažnog centra.
,,Odredili smo neke lokacije. Jedna od potencijalnih lokacija je i Željezara Nikšić ako sve bude u redu sa Elektroprivredom. Ne bi išli sa deponovanjem smeća nego sa kompletnom reciklažom”, kazao je Manojlović.
Očekuje da će situacija sa deponijom riješti ubrzo.
,,Nakon odobrenja sredstava od ministarstva i raspisivanja tendera trebalo bi mjesec dana da sve bude sanirano. Očekujemo svaki dan da krenemo sa realizacijom”, kazao je Manojlović.
Izvor: rtcg.me