Kapino polje aerodrom

Aerodrom Kapino Polje godinama skrajnut, sa skromnom infrastrukturom, tek toliko funkcioniše da se zna da postoji. Crna Gora kao turistička destinacija nije mnogo uradila na razvoju avijacije. Tome svjedoči ovaj nikšićki aerodrom.

Malo ko u Crnoj Gori kao Aero-klub “Nikšić”, može se pohvaliti da postoji i radi u kontinuitetu gotovo pun vijek.
,,Sam znak kaže 1928. godina. To je otprilike nekakav datum gđe smo nekad našli da je neka prva letačka manifestacija na aerodromu Kapino Polje bila i to je nekakav početak vazduhoplovstva u Nikšiću”, kazao je Miodrag Grubač iz Aero kluba “Nikšić”.
Iako ima bogatu tradiciju, aero klub posjeduje samo dvije letjelice. Jedrilicu i školski avion. Na aerodromu Kapino Polje zatekli smo i akrobatskog pilota, Ukrajinca Volodimira Prisiaznika. Nebo iznad njegove domovine je zbog rata zatvoreno za civilno vazduhoplovstvo.
,,Aerodrom u Nikšiću smo odabrali jer je jedno od najljepših mjesta za malo vazduhoplovstvo sa fantastičnom uzletnom pistom. Ovdje su čudesni krajevi i sjajni ljudi”, rekao je predsjednik Federacije aeroakrobatike u Ukrajini Volodimir Prisiaznik.
Volodimir je, nažalost, jedan od rijetkih inostranih pilota koji je odabrao aerodrom na Kapinom Polju. A da bi privukao veći broj pilota i ljubitelja avijacije potrebna je pomoć države. Avio struka kaže da vizija za oporavak aerodroma postoji.
,,Kada smo napravili nekakav idejni projekat ovog aerodroma 2008/2009., to je bila nekakva vizija da to bude aerodrom za jedriličarstvo, sportsko letjenje, padobranstvo, taksi avijaciju, generalno avijaciju. Znači, nešto što ne može da se radi na drugim aerodromima u Crnoj Gori”, dodao je Grubač.
Ukoliko bi na Kapinom Polju, Grubač ističe, bilo obezbijeđeno avio gorivo za prodaju i još jedan hangar, moglo bi se pričati o boljim danima za aero klub i aerodrom. Aerodrom u Nikšiću posjeduje poletno-slijetnu stazu dužine 1450 metara, hangar, kontrolni toranj i prateće prostorije aero-kluba, dok njegovu valorizaciju koče imovinsko-pravni odnosi na samom aerodromu.
Izvor: rtcg.me