„Herostratov asistent” Aleksan

Knjiga poezije „Herostratov asistent”, čiji je autor Aleksandar Ćuković, upravo je ugledala svjetlost dana u izdanju Udruženja književnika Crne Gore. Djelo se sastoji iz tri ciklusa: „Usavršavanje varke”, „Istorija u denima” i „U čokoladi spava smrt”, a svoje impresije o Ćukovićevoj poeziji iznose čuveni pjesnici i kritičari: Pero Zubac, Jana Aleksić i Gojko Božović.

„Tajnovita sažetost i škrtost u rasipanju reči pleni u poeziji Aleksandra Ćukovića. Vraćao sam se na naslove pesama: ‘Povoljnosti’, ‘Rumunski zbjeg’, ‘Plaćeni termin’, ‘Fokus’, ‘Slobodan pad’, ‘Zanesenjak’, ‘Ako trepneš, pašću’, ‘Nagon’, ‘Komšiluk i smrt’. Čitao ih ponovo zasenjen njihovom lepotom. Ako je to dovoljna pohvala za ovu knjigu, ostavljam čitaocima da odaberu druge naslove”, zabilježio je pjesnik „Mostarskih kiša”, Pero Zubac.
O knjizi je pisala i kritičarka i pjesnikinja dr Jana Aleksić:
„Reč je o radikalnoj ironizaciji modernih i savremenih vidova ulaženja u istoriju, društvenog isticanja, duhovne (auto)cenzure, ali i tegobnog životarenja na margini epohalnog horizonta. Meta Ćukovićeve pesničke oštrice je totalitet istorijske inercije”
„Pesnik se ne okreće literaturi ili istoriji da bi pronašao izlaz iz zadate stvarnosti, već da bi u njima utemeljio kritički okvir razumevanja vlastitog sveta. I kako bi opremljen tim iskustvom izašao na kraj sa ograničenjima tog sveta”, primjećuje, između ostalog, pjesnik i kritičar Gojko Božović.
Aleksandar Ćuković rođen je 1991. godine u Nikšiću. Magistar je političkih nauka.
Objavljene knjige:
• „Sporedni poredak” (kratke priče, KZ „Mirko Banjević”, Nikšić, 2012),
• „Omča” (roman, Unireks, Podgorica, 2013),
• „Konture horizonta” (intervjui, Jumedia Mont, Podgorica, 2015),
• „Kad skidaju krila” (kratke priče, Unireks, Podgorica, 2018 – dva izdanja),
• „Pisac u kupatilu” (kratke priče, UKCG, Podgorica, 2019),
• „Vrijeme riječi – Udruženje književnika Crne Gore od 1946. do 2020. godine (monografija, UKCG, Podgorica, 2020 – koautorstvo).
Autor je niza naučnih i stručnih radova iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.
Dobitnik je nagrade Udruženja književnika Crne Gore „Vidovdanska povelja” za najbolju knjigu proze u 2018. godini, nagrade za najbolju kratku priču na „Podgorica art festivalu” (2018), kao i nagrade „Mirko Banjević” za najbolju knjigu proze 2019. godine. Dobitnik je Prve godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore za 2019. godinu.