U Galeriji Ilije Šobajić sinoć je otvorena izložba umjetničkih djela povodom 15. godine smrti našeg sugrađanina i velikog filantropa Stanislava Ćana Kopriviće.

Događaj su organizovali Opština Nikšić i “Muzeji i Galerije” u okviru programa podške razvoju kulture u našem gradu. Izloženi su radovi iz kolekcije „Monteksova donacija Nikšiću“.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Veselin Grbović.

„Večeras nas je okupilo sjećanje na jednog izuzetnog čovjeka, Ćana Koprivicu, čije ime čuvamo od zaborava. On je bio jedan od najvećih privrednika Crne Gore, koji je svojim angažovanjem dao doprinos crnogorskoj ekonomiji i politici, a prije svega humanoj emancipaciji Crne Gore. Ćano je bio preteča modernog privređivanja i svoju poslovnu djelatnost razvio je i van granica Crne Gore, ali ono po čemu ga posebno pamtimo jeste da je bio jedan od istinskih boraca za crnogorsku državnost i napredak Crne Gore“, kazao je Grbović.
On je naglasio da je, od drugih, Ćana izdvajao veliki osjećaj humanosti i da se “sa pravom može reći” da sa njim počinje “moderna crnogorska filantropija”.
Gradonačelnik je podsjetio prisutne da je Ćano pomagao bolnice, škole, muzeje, kulturne ustanove, projekte iz oblasti kulture i da je ova izložba slika dokaz njegove “nemjerljive ljubavi” prema Nikšiću. Generacije će, tvrdi, pamtiti njegovu čuvenu rečenicu, „Ja nijesam radio za pare i istoriju, već za Crnu Goru“.
„Ćano Koprivica je jedan od onih autentičnih ličnosti po kojima su i Nikšić i Crna Gora bili prepoznatljivi i po kojima će se pamtiti. Imao sam privilegiju da ga upoznam još dok sam bio vrlo mlad, da na licu mjesta u Rusiji vidim kako on radi, koliko je bio uvažen i koliko je u jednom teškom, nesrećnom vremenu bio posvećen svojoj Crnoj Gori“, istakao je Grbović.
On je takođe istakao da je Koprivica za sve nas bio uzor, ali ne samo u biznisu, nego i u privrženosti svom gradu i svojoj zemlji, naglašavajući da su takvi ljudi kao što je bio on inspiracija svim generacijama u svim vremenima.
Nikšićka publika je nakon otvoranja izložbe mogla da uživa u umjetničkim stvaralaštvima Petra Lubarde, Mila Milunovića, Uroša Toškovića, Stevana Luketića, Voja Stanića, Dimitrija Popovića i Žarka Vojičića.