Mladi Nk

Golbal reprezentacija Crne Gore učestvovaće od petka do nedjelje na prestižnom Espo Grand Pri turniru u Finskoj, u cilju što bolje pripreme za Evropsko prvenstvo – A divizije u Samsunu, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta (POK).

 

Na turniru u finskom gradu Espo, osim crnogorske i selekcije domaćina, učestvovaće i reprezentacije Španije, Grčke, Rusije i Ukrajine. Crnogorski golbalisti u petak, prvog takmičarskog dana, igraće sa Rusijom (9.00) i Finskom (16.15). Dan kasnije sastaće se sa Grčkom (8.00) i Španijom (14.00), dok je za nedjelju zakazan duel posljednjeg kola sa Ukrajinom (7.10). U poslijepodnevnom programu predviđeni su dueli za konačan plasman, odnosno za peto, treće i prvo mjesto.

 

Crnogorska reprezentacija u Finskoj nastupiće u sastavu Goran Macanović, Miloš Ranitović, Nikola i Marko Nikolić i Mirnes Ramović, a predvodiće je selektor Nikola Čurović. Crnogorskim golbalistima turnir u Espu biće generalna proba za Evropsko prvenstvo A divizije, koje će od 1. do 13. novembra biti odigrano u turskom Samsunu. Crnogorska selekcija prvu fazu završnih priprema odradila je u Nikšiću od 8. do 13. oktobra, a u sparingu im je pomagao poznati srpski paraolimpijac Miloš Grlica. Izabranike selektora Čurovića, nakon turnira u Finskoj i novog okupljanja u Nikšiću, očekuju sparinzi sa Italijom od 22. do 25. oktobra u Rimu. Posljednja etapa priprema obiće odrađena u trenažnoj bazi golbal reprezentacije u Nikšiću, gdje će crnogorskim golbalistima pomagati jedan od najboljih svjetskih igrača Slovenac Matej Ledinek.

 

Crnogorski golbalisti na EP u Samsunu igraće u A grupi sa Njemačkom, Turskom, Finskom i Grčkom. Rivali u B grupi biće Litvanija, Ukrajina, Belgija, Španija i Rusija. Po četiri prvoplasirane reprezentacije izboriće četvrtfinale, dok će najslabije selekcije iz obje grupe izgubiti status člana A divizije. U niži rang, nakon nokaut faze, preseliće se i osmoplasirana reprezentacija. Crnogorski golbalisti nastup u elitnom rangu, među deset najboljih evropskih selekcija, izborili su plasmanom u finale B šampionata Evrope, početkom juna u finskom Lahtiju.

Izvor: Mina