novac

Od 2002. godine, kada je euro uveden u upotrebu, otkriveno je 19 miliona falsifikovanih novčanica ove valute nominalne vrijednosti od 1,2 milijarde eura. Samo protekle godine, otkriveno je 770.000 lažnih banknota eura, rekla je portparolka Europola Ina Mihajlova.

S obzirom na to da su u januaru u opticaju bile 24 milijarde novčanica eura, Europol smatra da je broj falsifikovanih banknota veoma nizak.

“Za prošlu godinu, na milion pravih bilo je 30 falsifikovanih novčanica”, rekla je Mihajlova.

Među falsifikatorima najpopularnija je novčanica od 50 eura, kojih među otkrivenim falsifikatima ima 37 odsto, a slijedi banknota od 20 eura kojih je bilo 26 odsto. Od ukupnog broja falsifikata, oko 12 odsto su lažne novčanice od 100 eura.

Evropska centralna banka je novim izdanjima novčanica poboljšala sigurnosne karakteristike. Obilježje nove novčanice od 50 eura, koja u opcticaju od 2017., je hologram koji sadržava prozor sa portretom. Kada se novčanica pogleda prema izvoru svjetlosti, prozor postaje proziran i na njemu se na obje strane novčanice pokazuje portret Europe, lika iz grčke mitologije.

Riječ je o napretku u razvoju tehnologije zahvaljujući kojem je novčanice teže krivotvoriti.

Osim toga, zaštitno obilježje na novčanicama je smaragdna brojka, koja, kad se novčanica nagne, mijenja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu.

Izvor: Investitor