Evropska komisija (EK) je predložila da se važenje digitalnog kovid19 sertifikata produži za godinu dana, odnosno do 30. juna 2023 godine.

„Virus kovid19 i dalje preovladava u Evropi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi uticaj mogućeg povećanja kod infekcija u drugoj polovini 2022. ili pojave novih varijanti”, navodi se u saopštenju EK.

Proširenje ove uredbe prema zvaničnicima Evropske komisije će omogućiti da putnici mogu da nastave da koriste svoj EU digitalni kovid sertifikat kada putuju u EU, gdje države članice održavaju određene mere javnog zdravlja.
Portparol EK, Kristijan Vigand je naveo da je ovaj predlog predstavljen blagovremeno kako bi se omogućilo Evropskom parlamentu i Evropskm savjetu da završe zakonodavnu proceduru na vrijeme prije nego što istekne aktuelna Uredba.
Evropski komesar za pravosuđe Didier Reinders je ovaj predlog obrazložio činjenicom da niko ne može predvidjeti kako će se pandemija razvijati.
„Bez ovog produženja, rizikujemo da imamo mnogo različitih nacionalnih sistema i svu konfuziju i prepreke koje bi to izazvalo. EU digitalni kovid19 sertifikat se pokazao kao efikasan instrument za olakšavanje bezbjednog i besplatnog putovanja. Dok se radujem danu kada više neće biti potreban, on će nam u međuvremenu omogućiti da se bezbjedno krećemo po Evropi”, izjavio je Reinders.
U novom predlogu, EK je dodala i neke ograničene izmene koje se uglavnom tiču uključivanja „visokokvalitetnih laboratorijskih antigen testova” među tipove testova za koje se može izdati sertifikat o testiranju.
Takođe se predlaže da sertifikati o vakcinaciji sadrže tačan ukupan broj doza primenjenih u bilo kojoj državi članici, a ne samo u onoj koja je izdala sertifikat, te da se sertifikati mogu izdavati licima koja učestvuju u kliničkim ispitivanjima vakcina protiv kovid19.
Izvor:Analitika