EU kovid potvrde

Evropska komisija, koja se hvalila time što je doprinijela povećanju slobode kretanja u EU tokom pandemije, pogotovo planom otvaranja Evrope, sada se našla u situaciji u kojoj pravnim tumačenjima više ne može da odgovori na specifične realne situacije u kojima su se našli građani koji žele da putuju iz jedne u drugu državu koja je članica EU.

Razlike od države do države članice oko korišćenja kovid-potvrda postale su potputno različite. Neke države traže potvrde i za djecu stariju od šest godina, druge više ne priznaju dokaz o negativnom testu na koronu, a neke traže i dokaz o primljenoj buster dozi. Austrija je uvela i obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa za starije od 18 godina, dok neke druge članice ublažavaju mjere.
Ove razlike su dovele do toga da građani EU više ne znaju kako i gdje mogu da putuju i pod kojim uslovima.
U Francuskoj se sada kovid potvrde pretvaraju u potvrde o vakcinaciji. Dakle, više nije dovoljno da sadrže podatke o negativnom PCR testu.
EK bez odgovora
Na sva ta pitanja u Evropskoj komisiji nemaju odgovore i uporno ponavlju tumačenja zakona.
“Evropska kovid potvrda zamišljena je kao mogućnost za putovanja unutar EU, dakle od države do države, a kada je neko unutar određene države, onda mora da poštuje pravila koje su donijele tamošnje vlasti” pojasnio je predstavnik Evropske komisije Erik Mamer, naglašavajući da su mjere unutar države ovlašćenje tamošnje vlade.
Dodao je da su potvrde samo “tehničko rješenje”, odnosno uvođenje određenog dokumenta koji “samo dokazuje zdravstveni status osobe, a na vlastima svake države je da odluče kakva prava ili ograničenja važe, prenosi Jutarnji list.
Mjere koje je sada uvela Francuska znače da vozom iz Brisela u Pariz ne mogu da putuju nevakcinisani.
“Na francuskim vlastima je da odluče kome će da dopuste kretanje, a kome neće. Mi ne možemo da govorimo državama članicama da djeluju na isti način”, rekao je Mamer.
Italija kao primjer
Primjer kako se stvara zbunjenost građana koji putuju na odmor ili na poslovna putovanja je i Italija. Ona je sada ograničila važenje kovid potvrde s devet na šest mjeseci nakon vakcinacije i sada traži i treću dozu kao uslov za priznavanje potvrde za ulazak u autobuse, restorane, hotele ili muzeje.
Stoga postoji mogućnost da neka belgijska ili holandska porodica koja putuje u Italiju, ne može da uđe u hotel jer njihovo maloljetno dijete nije vakcinisano buster dozom, jer one se u Belgiji još ne daju mlađima od 18 godina.
Izvor: Analitika