Ovi prizori djeluju čarobno u proljeće i ljeto, pa ukoliko još niste odlučili koja je vaša idealna destinacija za putovanja ove godine, u nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko razloga zbog kojih to treba da bude Kapadokija.
Regija Kapadokija je smještena na površini od 80 km2, između tri ugašena vulkana – Erdžijes, Guldag i Hasandag. Nanosi lave koji su tekli ovim predjelima u prošlosti, uz uticaj jakih vjetrova i kiše, formirali su fascinantne kamene strukture, neobične formacije stijena sačinjenih od bijelog vulkanskog pepela i prirodni pejzaž koji je jedinstven u čitavom svijetu.
Trag na ovom mjestu je ostavila i ljudska ruka, tako što su drevni stanovnici Kapadokije primitivnim oruđem klesali stijene u kojima su stvarali svoje domove, crkve, manastire i skloništa, ali danas na ovim mjestima postoje i ugostiteljski objekti. Istanbul se smatra gradom sa unikatnim restoranima, ali ručak i turska kafa u stijenama sa pogledom na bijele pejzaže Kapadokije, definitivno važe za najljepše iskustvo turista koji su ovo isprobali.
Najstariji dokazi o nastanjivanju Kapadokije ukazuju na Hrišćane, koji su u drugom vijeku bježeći od Rimljana svoje sklonište pronašli upravo u stijenama i kamenim formacijama u Kapadokiji. Da nije riječ o običnom mitu, potvrđuju i brojni podzmeni gradovi koji su pronađeni na ovom području, kao i crkve i manastiri smješteni u stijenama.
Jedan od najljepših doživljaja koje pruža putovanje u Kapadokiju je mogućnost da se vozite balonom i sve njene ljepote vidite iz ptičije perspektive. Ova oblast bi mogla dobiti i treći nadimak – zemlja balona, s obzirom na to da se u jednom danu na njenom nebu može naći i stotine ovih šarenih letelica. Ukoliko provedete noć u Kapadokiji, jedan od najljepših prizora ćete vidjeti u zoru, kada vas probudi snažan huk stotina balona koji u svitanje polijeću i obilaze čitavu oblast.