Civis Diversus i Kulturni centar PUNKT zajednički su pokrenuli ideju o obnavljanju Gradskog orkestra. S tim ciljem 18.12.2015. u 20h organizuju donatorsko veče pod nazivom Uvertira. Cijena ulaznice je 2€ i prihod ostvaren na ovaj način biće utrošen na obnovu orkestra.

Voditeljka programa biće Kristina Stevović, a nastupiće Omladinski orkestar JU Zahumlje, Etno grupa Džanum, Muzički sastav Donatori, Mali hor muzičke škole Dara Čokorilo i Duvački orkestar DIXIE.

“Gradski orkestar odavno je dio kulturnog života našeg grada. Početkom XX vijeka u Nikšiću se osnivaju prva kulturno umjetnička društva, a uskoro i gradski duvački orkestar. Zbog čestih nemira na ovim područjima, gradski orkestar je radio sa prekidima, da bi 1999. godine bio obnovljen u okviru KUD Zahumlje, kao jedini koncertni amaterski ansambl te vrste u Crnoj Gori. Ipak, zbog objektivnih razloga, orkestar je prestao da se sastaje i 2007. godine je prestao sa radom. Čin prestanka rada gradskog orkestra samo je jedan od mnogih u zapostavljanju kulturnog nasljeđa našeg grada, koje je postalo uobičajeno u proteklih skoro tri decenije. Umjesto ustaljenog prebacivanja odgovornosti bez konkretnog rezultata, Civis Diversus i Kulturni centar PUNKT su ujedinili snage kako bi obezbijedili kapacitete za oživljavanje ideja koje grad čine otvorenim, kulturu dijelom svakodnevnog života, a umjetnost dostupnu svima. Jedna od takvih ideja je gradski orkestar, presudan za originalan karakter svakog modernog grada”, saopštili su iz Civisa i PUNKT-a.

Donacije za ovu svrhu možete uplatiti na broj žiro računa 510-73359-56, sa naznakom ZA GRADSKI ORKESTAR.
Za svaki prikupljeni euro, pokorovitelj projekta Fond za aktivno građanstvo, doniraće isti iznos!