Vlasnik Uniproma i stečajni upravnik Kombinata aluminijuma (KAP), Veselin Pejović i Veselin Perišić, potpisali su u Privrednom sudu poravnanje kojim je predviđeno da podgorička fabrika plati nikšićkoj kompaniji skoro 2,4 miliona eura.

Poravnanjem, koje su Pejović i Perišić potpisali u petak, utvrđeno je da KAP treba da plati skoro 2,4 miliona eura Unipromu, jer prilikom prodaje imovine podgoričke fabrike u stečajnu masu nije bio uključen plac u centru Podgorice u blizini tržnog centra Gintaš, piše Pobjeda.

KAP, prema poravnjanju, ima obavezu, da obavi povraćaj dijela kupoprodajne cijene od 2,37 miliona, koju je Uniprom isplatio po osnovu kupoprodajnog ugovora i dva aneksa u junu i septembru prošle godine, odnosno u martu ove, zbog neispunjavanja dijela ugovorne obaveze u vezi predaje predmeta kupoprodaje u državinu i nesmetano korišćenje.

»Smatra se da je ugovor raskinut u tom dijelu, pri čemu se tuženi obavezuje da naznačeni iznos isplati tužiocu u roku od tri dana«, navodi se u poravnanju.

Prema tom dokumentu, KAP je nakon raskida dijela kupoprodajnog ugovora postao vlasnik dvije parcele kod Gintaša, zbog čega se nalaže Upravi za nekretnine da na osnovu poravnanja obavi promjenu u katastru.

Pejović je početkom oktobra tužio KAP tražeći nadoknadu štete od 7,8 miliona eura, jer mu nijesu predate parcele kod Gintaša, u skladu sa kupoprodajnim ugovorom. Drugi zahtjev u okviru tužbe bio je da se plati uklanjanje opasnog otpada, odnosno 40 hiljada tona lužine, koje je ruska Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), prethodni vlasnik KAP-a, ostavio u pogonima bivše fabrike Glinice.

U tužbi je vrijednost placeva procijenjena na 4,1 miliona eura, dok se 3,7 miliona odnosi na skladištenje opasnih materija.

Stečaj je u KAP uveden u julu 2013. godine, zbog duga od 386 miliona eura. Zahtjev za stečaj podnijelo je Ministarstvo finansija, koje je moralo da plati 25 miliona kredita koji je uzeo CEAC, a za koji su date državne garancije.

Bankrot je u KAP-u proglašen u oktobru 2013. godine, jer nije bilo odgovarajućeg plana reorganizacije. Imovina kompanije prodata je za 28 miliona eura Unipromu početkom juna prošle godine.

Uniprom je prvu ratu, od četiri miliona EUR, za imovinu KAP-a uplatio u junu, drugu od 10,02 miliona početkom marta ove godine, dok je treća od 14 miliona i dalje na prolaznom računu kod Zapad banke. Taj bi novac trebalo da bude uplaćen na račun KAP-a kad se Pejoviću preda sva imovina.