dec pčelica

Dječiji edukativni centar Pčelica održao je danas predavanje u JU Prva srednja stručna škola u Nikšiću, a nakon toga u Gimnaziji “Stojan Cerović”.

Tema predavanja je bila bezbijednost u saobraćaju kao i edukacija mladih u toj oblasti.
Predavač je bio profesor Pero Đurđevac, inžinjer drumskog saobraćaja, profesor u JU Srednjoj stručnoj školi “Ivan Uskoković” kao i predavač teoretske nastave u auto školi Zeleni signal. Kao saradnik NVO DEC Pčelica učenicima je pokušao da približi rizike koje donosi učešće u saobraćaju kao i načine da se isti spriječe.
Đurđevac je na samom početku izlaganja kazao da su izabrali ovu ciljnu grupu jer je to omladina koja je već u godinama kada mogu da polažu vozački ispit, a kao osobe u dobi kada tek sazrijevaju skloni su izazvoima i nemaju strah kao ni dovoljno iskustva.
Posebnu pažnju skrenuo je na opasnost od brze vožnje i objasnio da pri manjim brzinama je mnogo lakše kontrolisati vozilo u slučaju nepredviđenih i iznenadnih okolnosti.
“Brzina je veliki faktor i ima ogroman uticaj na bezbjednost u saobraćaju”, kazao je Đurđevac.
Osvrnuo se posebno na tragedije koje su se desile u poslednje vrijeme na teritoriji Nikšića, gdje su živote izgubili mladi ljudi.
“Dovoljni su vam primjeri iz najbližeg okruženja, siguran sam da su neki od vas poznavali ili bili u bliskom kontaktu sa nekim od žrtava saobraćajnih nesreća na teritoriji našeg grada. Da li shvatate koliko teške posljedice ostaju nakon ovakvih događaja”, rekao je Đurđevac
Profesor je pomenuo par saobraćajnih nesreća koje su uzdrmale naš grad i odnijele mlade živote i pokušao da na taj način osvijesti osjećaj odgovornosti, opreznosti i straha kod učenika. Napomenuo je i to da je u svim slučajevima prekoračenje brzine bilo veliko.
Profesor Potpara Nebojša na to je dodao: “Tako vam je to kad se izaziva sudbina, prije ili kasnije se tako završi”
Psihološkinja NVO Pčelica Đuljdana Bero za naš portal je kazala: “Smatrali smo da su srednjoškolci jako važna ciljna grupa zbog polaganja vozačkog ispita kao i zbog niza saobraćajnih nesreća koje su se desile u Crnoj Gori u tom uzrastu. Verujemo da kroz ova predavanja utičemo na to da se da se ozbiljnije shvati učešće u saobraćaju i da nije samo važno dobiti vozačku i biti vozač. Važno je da vodimo računa o tome da naše učešće u saobraćaju bude bezbijedno kako za nas tako i za druge”, kazala je Bero
U JU Srednjoj stručnoj školi učenici su bili zainteresovani za diskusiju i pitanja. Obzirom na to da su u pitanju učenici prvog razreda nije bila prisutna ozbiljnost kao kod učenika trećeg razreda Gimnazije.
U Gimnaziji je vladala malo drugačija atmosfera. Učenici su manje diskutovali ali su sa više pažnje slušali ppredavanje. Predavanje je više bilo praktično, iskustveno i bazirano na razmjeni iskustva i osnovim greškama i rizicima u sabraćaju.
Učenici su na kraju predvanja kao poklon dobili naljepnicu s naznakom “početnik” i hemijsku olovku.
“Slogan cijelog projekta je “Bezbijedno s INA-om CRNA GORA” i ovaj projekat se realizuje pod pokroviteljstvom kompanije INA koja je podržala da se te naljepnice urade zato što nam tolerancija jako fali u saobraćaju. Vrlo smo nervozni, vrlo žurimo. Tempo života koji nam je nametnut, poslovne obaveze i sve brige koje nosi život u učinile da prosto gubimo strpljenje. Sve to je učinilo da je jako važno da početnici imaju neko obilježje na kolima da bi svi mi imali obzira prema njima i pružili pomoć kada je to potrebno. Ovim putem apelujem na mlade vožače da uvijek potraže pomoć od iskusnijih vozača”, kazala je Bero.
Čitav projekat se odvija pod pokroviteljstvom kompanije INA Crna Gora ali i uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta kao i Ministarstva unutrašnjih poslova.
J.P.