opšta bolnica

Kovid zona u zgradi Internog odjeljenja nikšićke Opšte bolnice biće zatvorena krajem maja, kazao je direktor te zdravstvene ustanove Marko Mitrović.

On je agenciji MINA rekao da se u Opštoj bolnici Nikšić trenutno liječi osam kovid pacijenata, od kojih je jedan na neinvanzivnoj ventilaciji.
“Izlazimo iz kovid krize i prethodno smo zatvorili Odjeljenje psihijatrije, ortopedije i ORL gdje su se, takođe, liječili kovid pacijenti. Za nekoliko dana zatvorićemo i kovid zonu na Internom i Odjeljenju neurologije, koja pripremamo za povratak u redovan specijalistički rad”, najavio je Mitrović.
Kako je kazao, u tim odjeljenjima je znatno oštećen i mobilijar, a moraju se i renovirati kako bi sve pripremili za normalno funkcionisanje.
Mitrović je pojasnio da će liječenje kovid oboljelih biti omogućeno na Infektivnom odjeljenju, koje je odvojeno u posebni dio zgrade Internog.
I Dnevna bolnica u Područnom odjeljenju Osnovne škole ”Braća Ribar” u Zavrhu, u kojoj su se liječi oboljeli od kovida, zatvorena je 30. aprila.
”Uz požrtvovanost ljekara i medicinskog i nemedicinskog osoblja Opšte bolnice, tokom dva mjeseca u dvije smjene vršeni su pregledi zaraženih pacijenata i uključivanje terapije u Dnevnoj bolnici”, rekao je Mitrović.
On je podsjetio da je otvaranje Dnevne bolnice bila ideja njihovih ljekara koja je urgentno realizovana u saradnji sa ministarstvima zdravlja, odbrane i prosvjete.
To je, kako je istakao, bilo spasonosno za Nikšić, jer je značajno olakšan rad i rasteretilo kapacitete u Domu zdravlja, Opštoj bolnici i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku.
Mitrović je ocijenio i da je kadrovsko osvježenje u Opštoj bolnici značajno pomoglo u borbi protiv pandemije koronavirusa.
On je kazao da je, preuzimanjem upravljanja Opštom bolnicom u situaciji najveće korona krize od početka pandemije, zatekao „izuzetno tešku situaciju, preumorno i iscrpljeno osoblje, jer su zdravstveni radnici bili primorani da rade bez odmora“.
“Odmah sam napravio skrining situacije i, u dogovoru sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović, raspisan je konkurs za 43 radna mjesta”, rekao je Mitrović.
Kako je podsjetio, uposlen je zdravstveni, ali i nemedicinski kadar, kako bi pojačali liniju borbe protiv kovida i omogućili iscrpljenim kolegama da odu na odmor.
”Podigli smo na nivo rada u kovid zoni time što je svaka smjena dobila po jednog više medicinskog tehničara koji je stalno dežurao, a odgovorili smo i na potrebe drugih odjeljenja”, naveo je Mitrović.
Značajnu pomoć su, kako je kazao, imali i od Vojske Crne Gore, načelnika fregate Željka Ojdanića, majora Vladana Mitrića, kao i od sekretara Ministarstva zdravlja Velja Čađenovića koji su im pomogli da dobiju neophodne krevete, dušeke, jastuke i natkasne.
”Značajnu donaciju u medicinskoj opremi i brzim kovid testovima, vrijednu oko 17 hiljada eura, dobili smo od Slavenke Đurišić i njene sestre iz Minstroma u Njemačkoj. Pozvani smo da podsjetimo patronažnu službu u tom gradu i upoznamo se sa ljudima koji su spremni da pomognu našoj bolnici”, dodao je Mitrović.
Izvor: Mina